Wereldbond van Baptisten ontkent stellig liberale koers
De Baptistische Wereldbond voelt zich „belasterd” door de jaarvergadering van de Zuidelijke Baptisenkerk (SBC) in de Verenigde Staten. Deze grootste protestantse kerk van de VS, met 16,3 miljoen leden, besloot eerder uit de Wereldbond te stappen vanwege de liberale koers van de bond.
De Baptistische Wereldbond is de overkoepelende organisatie voor ongeveer 200 landelijke baptistenbonden in de wereld. De bond telt ongeveer 44 miljoen leden.
De reden voor het uittreden van de kerk in de Verenigde Staten is volgens de SBC de steeds liberalere koers van de wereldbond in een aantal kwesties. Zo noemt de kerk het pro-homoseksuele standpunt van de bond, het antiamerikanisme en de steun die de bond verleent aan vrouwen in kerkelijke dienst als grond voor de scheuring.
De secretaris van de wereldbond, Denton Lotz, zegt tegen het christelijke persbureau Idea dat door deze opmerkingen de „goede naam van de Wereldbond van Baptisten en de naam van de baptisten in het algemeen geschaad is.” Volgens hem is ook het Evangelie door de opmerkingen „besmeurd” omdat de aantijgingen iedere grond zouden missen. Volgens de secretaris is de wereldbond niet liberaal, maar staat hij voor onbeperkte autoriteit van het Woord van God. Voor wat betreft de kerkelijke dienst van vrouwen neemt de wereldbond volgens hem geen standpunt in. De beslissing daarover wordt overgelaten aan de lidkerken.
Lotz noemt ook de aantijgingen van antiamerikanisme „absurd.” De SBC grondt deze beschuldiging op de inhoud van een groet die de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu uitsprak op een vergadering van de bond in Durban. Volgens Lotz heeft Tutu zich, net als alle baptisten, tegen racisme en apartheid uitgesproken. „Daar mag absoluut geen antiamerikanisme uit afgeleid worden”, aldus Lotz.
De wereldbond ziet volgens hem homoseksualiteit niet „als een voor een christen aanvaardbare levensstijl. Steeds hebben wij aan de levenslange echtverbinding tussen man en vrouw vastgehouden en er is niet één kerk in ons verband die het homohuwelijk accepteert”, aldus Lotz.
In de SBC wordt ondertussen een verband gelegd tussen de conservatieve koers van de kerk en de afname van de groei. Uit cijfers zou blijken dat de kerk in de 25 jaren voor 1979 met 64 procent gegroeid is en in de 25 jaren na 1979 met 22 procent.
Een woordvoerder van de conservatieve vleugel in de kerk ontkent echter het verband tussen de koers van de kerk en de afname van de groei. Volgens hem waren de ontwikkelingen bij een liberale koers van het kerkgenootschap nog veel dramatischer geweest.