Christenen in Pakistan verliezen advocate
Christenen in Pakistan worden vaak ten onrechte beschuldigd van godslastering. Slechts weinig advocaten durven het voor hen op te nemen. De onlangs overleden Asma Jehangir (66) was een van hen.
De Pakistaanse mensenrechtenactiviste overleed vorige maand in een ziekenhuis in de Pakistaanse stad Lahore na een hartaanval.
Jehangir was zich al jong bewust van de vaak precaire positie waarin christenen in haar land verkeerden. Ze richtte eind jaren tachtig de mensenrechtencommissie HRCP op en was tussen 2004 en 2010 VN-rapporteur voor godsdienstvrijheid.
Ook was ze een van de oprichters van het Womens Action Forum, een organisatie die actievoerde tegen de islamisering van de rechtspraak in Pakistan. In 2002 kreeg ze de Nederlandse Geuzenpenning voor haar strijd voor de gelijke berechting van mannen en vrouwen.
Voor haar inspanningen betaalde ze een hoge prijs. Onder het militaire regime van president Zia ul-Haq (1977-1988) belandde ze in de gevangenis, terwijl de militaire dictator Musharraf (2001-2008) haar onder huisarrest plaatste.
Talloze malen werd Jehangir met de dood bedreigd, maar onverschrokken zette ze haar strijd voor de rechten van minderheden in Pakistan voort. Ze werd wel de ”stem der stemlozen” genoemd. Ze zette zich vooral in voor christenen die in Pakistan het slachtoffer werden van de antiblasfemiewetten. Ze ontfermde zich over blasfemiezaken waaraan geen enkele Pakistaanse advocaat zich durfde te wagen.
Asia Bibi
Het bekendste blasfemieslachtoffer in Pakistan is Asia Bibi. Sinds november 2010 zit ze in een dodencel. De juridische gang van zaken rond haar hechtenis is uiterst vreemd en merkwaardig.
Volgens berichten zou ze in de cel mishandeld zijn. Een commissie van drie rechters die het hoger beroep van Asia Bibi in oktober 2014 had moeten behandelen, werd plotseling ontbonden. Sindsdien is haar rechtszaak ‘hangende’.
Saiful Malook, de advocaat van Asia Bibi, slaagt er nog steeds niet in om het Pakistaanse gerecht te overtuigen van de noodzaak om een datum te bepalen voor haar rechtszaak. Haar advocaat kreeg vorig jaar meerdere malen de verzekering dat er voor het einde van 2017 een datum zou worden vastgesteld. Dat is niet gebeurd.
De zaak van Asia Bibi is internationaal bekend geworden. Men kan zich afvragen of dit wellicht haar rechtszaak negatief beïnvloed heeft. Het Pakistaanse gerecht wil voorkomen dat haar eventuele vrijlating het resultaat zou zijn van westerse druk. Haar zaak niet in behandeling nemen is dan een manier om dat te vermijden.
Nieuw schandaal
Nu is Pakistan in de ban van een nieuw blasfemieschandaal. Vorige maand werd de 18-jarige Pakistaanse christen Patras Masih gearresteerd op beschuldiging van godslastering. Zijn neef werd voor verhoor meegenomen naar het politiebureau, waar hij echter vanaf de vierde verdieping uit het raam sprong.
Als ultieme vernedering werd van hem geëist dat hij sodomie zou plegen met zijn neef Patras. Uit schaamte en wanhoop sprong Sayid daarom uit het raam om dit te voorkomen. Hij ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis. Critici stellen dat deze handelwijze van de Pakistaanse politie helaas niet ongebruikelijk is.