Strenge selectie bij masteropleiding
Onderwijsinstellingen werpen veel drempels op voor studenten die een masteropleiding willen gaan volgen. Zo zou er sprake zijn van een taaltoets bij een groot deel van de opleidingen, maar wie zich verder verdiept in de informatie over de studie komt er achter dat zo’n toets vaak helemaal niet nodig is.
Dat concludeert de Keuzegids Masters 2018. De gids die donderdag is verschenen heeft de toelatingseisen in kaart gebracht. En die zijn nogal streng, zegt de redactie van de gids. ,Wie niet weet waar die aan toe is, kan behoorlijk worden afgeschrikt.
Wageningen en Rotterdam zijn de meest selectieve universiteiten. Bij een groot deel van de opleidingen in Wageningen geldt een cijfer-eis van een 7 gemiddeld voor de bachelor. En bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam moet de student voor de Engelstalige masters vrijwel altijd slagen voor een taaltest.
De klassieke technische universiteiten voeren al jaren het minst selectieve beleid. Wie een relevante bachelor op zak heeft, mag in Delft en Twente bijna altijd meteen beginnen.
De Keuzegids Masters bevat van negenhonderd opleidingen een gedetailleerd kwaliteitsoordeel, op basis van onder meer de tevredenheid van de studenten. In totaal halen 161 opleidingen een score van 75 punten of meer op een schaal van 20 tot 100. De Rijksuniversiteit Groningen en de Hogeschool Zuyd in Maastricht springen er uit met meer dan honderd punten.