Economie

IMF ziet in Europa gevaar voor recessie

Door een dreigende recessie moet Europa snel structurele hervormingen doorvoeren. „De crisis moet de politieke en de economische integratie van Europa een zet geven.”

DPA
5 November 2001 08:17Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

Dit heeft Horst Köhler, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd in een vraaggesprek met het Duitse weekblad Der Spiegel. „In deze uiterst onzekere tijd verwacht de wereld terecht iets van Europa”, aldus Köhler. Hij pleit ervoor de vele regels te versoepelen. Het gevaar dat Europa in een recessie belandt, acht hij groter dan het gevaar dat de inflatie oploopt.

De IMF-directeur betoogde verder ervan overtuigd te zijn dat de Europese Centrale Bank (ECB) de speelruimte die er is om de rente te verlagen, zal gebruiken. Het bestuur van de ECB vergadert donderdag weer. De laatste maal dat de bank de rente verlaagde, was samen met de Amerikaanse centrale banken kort na de aanslagen van 11 september. De verlaging bedroeg toen een half procentpunt. De Amerikaanse centrale banken komen morgen bijeen. Van dit overleg wordt algemeen een renteverlaging verwacht.

De Bundesbank is nog geen voorstander van een renteverlaging door de ECB. Een verdere verlaging in Europa kan voor een toename van de inflatie zorgen doordat er meer geld in omloop komt. De stabiliteit van de prijzen kan erdoor in gevaar komen. Dit heeft Ernst Welteke, president van de Duitse centrale bank, gezegd in een vraaggesprek met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Verzwakking
De ECB heeft dit jaar de rente met in totaal een vol procentpunt verlaagd. De rente is al laag en de verlagingen van eerder dit jaar moeten eerst hun werking laten zien, aldus Welteke.

De verzwakking van de economie na de aanslagen in de Verenigde Staten is volgens Welteke voornamelijk veroorzaakt door psychologische factoren. Met een monetair beleid kunnen een ommekeer en een herstel van vertrouwen bij consument en bedrijfsleven niet worden bewerkstelligd, aldus de bankpresident. De uitlatingen van de Bundesbankpresident komen op een moment dat politiek en bedrijfsleven steeds meer aandringen op een verlaging van de rente om de kwakkelende economie een stimulans te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer