Steeds meer Amsterdammers zoeken hulp bij schulden
Het aantal mensen dat vorig jaar in Amsterdam een beroep op de schuldhulpverlening deed, is met 53 procent gestegen tot 7200. In 2002 was ook al een flinke stijging te zien van mensen die hulp zochten bij het wegwerken van hun schulden. De sterkste stijgingen waren te zien in de Westelijke Tuinsteden, Amsterdam–Noord en Centrum. Dit blijkt uit de Armoedemonitor van de hoofdstad over 2003.
Van huishoudens die van een minimuminkomen moeten rondkomen, heeft 13 procent schulden, dat is iets meer dan in 2002. Hieronder zijn relatief veel gezinnen met kinderen. De gemeente Amsterdam wijt de financiële problemen van huishoudens aan lastenverzwaringen en het verslechterde economische klimaat.
Voor het eerst sinds jaren is in Amsterdam een lichte stijging te zien van het aantal huishoudens dat moet rondkomen van een minimuminkomen, 17,7 procent in 2003 tegen 17,3 procent het jaar ervoor. Het wettelijk minimum ligt op een jaarinkomen van 9564 euro voor alleenstaanden en 13.663 euro voor samenwonenden.
In Amsterdam leeft eenderde van de jongeren in een minimumhuishouden. Van deze bijna 40.000 jongeren is 84 procent van allochtone afkomst.
De gemeente Amsterdam heeft een paar maatregelen genomen om iets aan de armoede in de stad te doen. Minima en hun kinderen krijgen compensatie voor de gestegen ziektekosten en degenen die langer dan drie jaar van een minimuminkomen moeten rondkomen, krijgen een eenmalige toeslag. De gemeente Amsterdam heeft de schuldhulpverlening uitgebreid.
Burgemeester Cohen riep op 1 januari in zijn nieuwjaarstoespraak Amsterdammers in financiële problemen op zich zo snel mogelijk te melden. Als mensen in een vroeg stadium hulp zoeken, kan veel meer voor hen worden gedaan.
Het armoedebeleid in Amsterdam staat wel onder druk. De gemeente krijgt dit jaar van het Rijk een bezuiniging van 20 miljoen euro te verwerken. Om het armoedebeleid in stand te houden heeft de gemeente incidenteel 10 miljoen euro gereserveerd. Maar of het beleid stand kan houden is de vraag, want komende jaren ontvangt Amsterdam 45 miljoen euro minder uit het het gemeentefonds. De gemeente Amsterdam betreurt dit omdat juist in deze tijd van bezuinigingen en economische tegenwind het armoedebeleid hard nodig is.