MKB trekt aan de bel bij kabinet
MKB-Nederland wil een handreiking van het kabinet, zodat de ruzie met de vakbeweging over het prepensioen kan worden bijgelegd. Voorzitter L. Hermans van de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers verwijt het kabinet de discussie over de leeftijd waarop mensen mogen stoppen met werken, weinig rationeel te voeren.
„Met alleen doorhollen op de weg van het conflict en door op ideologische gronden je zin te willen doordrijven, help je de economie niet”, stelde Hermans woensdag. Hij wil vrijdag samen met de vakcentrales FNV, CNV en MHP en de andere werkgevers van VNO-NCW en LTO Nederland een brief naar het kabinet sturen om druk uit te oefenen.
MKB-Nederland wil in de gezamenlijke brief het kabinet oproepen de eis los te laten dat werknemers geheel vrij mogen bepalen of zij hun prepensioenpremie in een collectieve spaarpot stoppen of dat zij dat geld laten uitbetalen. Vooral jongeren dreigen dat laatste te doen, waardoor collectieve regelingen uitgehold worden.
„Wij zijn voor een beperking op consumptieve opnames. Premies mogen niet gebruikt worden voor de aankoop van een nieuwe breedbeeldtelevisie”, aldus Hermans. Volgens de MKB-voorzitter zouden werknemers die uit collectieve regelingen stappen de vrijgekomen gelden alleen mogen overhevelen naar het ouderdomspensioen of de nieuwe spaarregeling voor verlof.
Hermans stelt dat zijn organisatie tijdens het mislukte voorjaarsoverleg vorige maand alleen met het kabinet mee is gegaan in de prepensioendiscussie omdat was toegezegd dat over de uitstapvoorwaarden nog gepraat kan worden. „Bij de vakbeweging was echter onvoldoende vertrouwen.” Daarom moet het kabinet volgens de werkgeversvoorman met hardere toezeggingen komen.
Volgens de vakbeweging is MKB-Nederland te laat met druk uitoefenen op het kabinet. „Het stadium van brieven schrijven zijn we gepasseerd”, aldus een woordvoerder van de FNV. Hij wijst erop dat de vakcentrales FNV en CNV begin deze week na ledenraadplegingen besloten dat de tijd van overleg voorbij is en dat acties worden voorbereid voor na de zomer.
CNV-voorzitter D. Terpstra waardeert de poging van MKB-Nederland wel. Net als na de bemiddelingspoging van VNO-NCW dinsdag gelooft hij echter niet dat het kabinet zijn beleid nu nog aanpast. „We hebben ze maandenlang gewaarschuwd voor escalatie. Nu we acties aankondigen, proberen werkgevers opeens krampachtig met zweetdruppeltjes op hun voorhoofd het overleg nieuw leven in te blazen.”
Het Verbond van Verzekeraars is erg teleurgesteld over de starre houding van het kabinet in de discussie over het prepensioen. Omdat het niet tot een akkoord is gekomen met de vakbeweging, vreest het verbond nu de economische gevolgen van acties van de bonden. Directeur E. Fischer van de verzekeraarsclub legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij minister-president Balkenende en minister De Geus van Sociale Zaken.
„Het kabinet had rekkelijker mogen zijn”, stelde Fischer woensdag. „De gevolgen van het stukgelopen overleg zijn groot, terwijl de sociale partners en de regering nog maar een halfjaartje uit elkaar zaten over de pensioenleeftijd”, aldus de directeur. Fischer benadrukte dat hij via werkgeversorganisatie VNO-NCW nauw betrokken was bij het mislukte overleg.