Buitenland

Geweld in Indiase deelstaat Gujarat afgenomen

In de Indiase deelstaat Gujarat lijkt de rust terug te keren na ruim vier dagen van religieus geweld. Leger en politie hebben de zaak in het grootste deel van de staat onder controle, zeiden woordvoerders zondag. Het dodental als gevolg van de onlusten is opgelopen tot ongeveer vijfhonderd.

AP
4 March 2002 07:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

De meeste slachtoffers waren moslims, die door hindoes werden gedood als vergelding voor de door moslims gepleegde aanslag op de trein, waarbij 58 hindoes om het leven kwamen.

Zondag kwamen bij plunderingen, rellen en schietpartijen nog veertien mensen om het leven. In de dichtstbevolkte staat van India, Uttar Pradesh, kwamen zondag ook nog eens drie mensen om het leven bij confrontaties tussen moslims en hindoes. Het is het eerste incident buiten Gujarat. Inmiddels zijn zo’n 2000 soldaten naar de deelstaat gestuurd om te proberen verdere confrontaties te verhinderen.

In delen van Ahmadabad, de grootste stad van Gujarat, hief de politie het uitgaansverbod op dat na het uitbreken van het religieuze geweld was ingesteld. In Ahmadabad, waar 3,5 miljoen mensen wonen, vielen tussen donderdag en zaterdag zeker 195 doden.

„Ik kan niet zeggen dat de situatie normaal is, maar de situatie is zich wel aan het normaliseren”, zei de premier van Gujarat, Narendra Modi, zondag.

Volgens Modi beperkte het geweld zich tot slechts twaalf van de 18.000 dorpen en steden die Gujarat telt. Een van die twaalf dorpen was Sardapur, waar een menigte van 4.500 hindoes vrijdag 28 moslims vermoordde, die na hun krotten te zijn ontvlucht een toevlucht hadden gezocht in een betonnen huis. Twee moslims werden geëlektrocuteerd en de overige 26, onder wie zes kinderen, kwamen om toen de menigte het huis in brand stak. De 150 overgebleven islamitische inwoners van het dorp zijn op de vlucht geslagen.

Personeel en studenten van de hogeschool voor bedrijfskunde in Ahmadabad hielden zondag een vredesdemonstratie, die werd verstoord door hindoes die leuzen riepen en posters en protestborden in brand staken.

De spanningen tussen hindoes en moslims zijn opgelopen sinds de Hindoeraad heeft aangekondigd op 15 maart te zullen beginnen met de herbouw van een hindoetempel in Ayodhya in de deelstaat Uttar Pradesh, op de plaats waar sinds de zestiende eeuw een moskee stond. Toen hindoes de moskee in 1992 vernietigden braken in het hele land rellen uit waarbij meer dan 2000 mensen het leven lieten. In 1993 braken in Bombay, hoofdstad van de deelstaat Maharashtra, ook rellen uit vanwege de sloop van de moskee. Toen kwamen 800 mensen om het leven. De afgelopen week heeft het geweld zich beperkt tot Gujarat.

Bij een helikopterongeluk in de deelstaat Andhra Pradesh is zondag de Indiase parlementsvoorzitter Balayogi om het leven gekomen. Ook de piloot en Balayogi’s assistent kwamen om het leven. De 50-jarige Balayogi zat sinds 1991 in de Lok Sabha, de Indiase Tweede Kamer, en was bezig aan zijn tweede ambtstermijn als parlementsvoorzitter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer