Sint-Maarten stemt te midden van schandalen
De bevolking van Sint-Maarten gaat maandag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De vervroegde verkiezingen worden overschaduwd door politieke schandalen.
Zo is Frans Richardson, de leider van de partij USP, vorige week opgepakt op verdenking van corruptie. Hij wordt ook verdacht van het kopen van stemmen in eerdere verkiezingen. Richardson zit waarschijnlijk tijdens de komende verkiezingen nog steeds vast.
Eerder deze week maakte de minister van Infrastructuur bekend dat zijn voorganger Christophe Emmanuel (National Alliance) eind vorig jaar elf percelen heeft weggegeven aan politieke vrienden. Emmanuel stelde daarop dat het weggeven van land door ministers altijd heeft plaatsgevonden op het eiland. Hij beloofde tweehonderd jonge bewoners land te geven als hij wordt herkozen.
Op de achtergrond speelt nog een grote zaak, tegen oud-politicus Silvio Matser. Hij werd woensdag veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf voor het kopen van stemmen, onder meer van gevangenen. Het OM heeft in aanloop naar de verkiezingen nog eens uitdrukkelijk gewaarschuwd dat het kopen en verkopen van stemmen een misdrijf is, waarop extra zal worden gelet.
De verkiezingen van volgende week zijn een gevolg van de politieke crisis waarin het land terechtkwam na de grote schade die orkaan Irma in september aanrichtte. De regering van William Marlin, een coalitie van de partijen National Alliance en USP, verloor haar steun toen deze niet akkoord ging met de voorwaarden die Nederland stelde voor 550 miljoen euro aan noodhulp.
Grootste kanshebber in de verkiezingen is de nieuwe partij ‘United Democrats’ (UD) waarin twee bestaande partijen zijn samengebundeld. De UD hoopt zonder andere partijen een regering te kunnen vormen en politieke rust te brengen op Sint-Maarten, dat sinds 2010 een land is binnen het koninkrijk en sindsdien al zeven verschillende kabinetten heeft gekend.
Grootste aandachtspunt voor de volgende regering is de wederopbouw van Sint-Maarten.