„Preventief toedienen deliriummiddel zinloos”
Het preventief toedienen van het veelgebruikte medicijn Haloperidol om delirium bij patiënten op de intensive care te voorkomen heeft geen enkele zin. Het Nijmeegse Radboudumc concludeert dat na een groot onderzoek.
Volgens de wetenschappers zullen de bevindingen leiden tot een vermindering van onnodige medicatie bij patiënten. Ongeveer een derde tot de helft van de patiënten op de intensive care krijgen te maken met acute verwardheid, ofwel delirium. Dat gaat gepaard met angsten en hallucinaties. Zo’n ‘kortsluiting’ in de hersenen kan ernstige gevolgen hebben voor onder meer het geheugen.
Patiënten die een delirium ontwikkelen worden langer beademd en liggen langer in het ziekenhuis. Ook overlijden ze vaker. Als zo’n plotselinge verwardheid optreedt, wordt het middel Haloperidol gebruikt voor de behandeling ervan. Daarnaast waren er aanwijzingen dat het medicijn ook effectief zou kunnen zijn bij de preventie van delirium. Maar dit is dus volgens het academische ziekenhuis in Nijmegen niet het geval.
Het Radboudumc deed in de afgelopen drie jaar onderzoek bij 1800 patiënten op twintig Nederlandse IC-afdelingen. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke blad JAMA.