Economie

KPN voor rechtbank inzake KPNQwest

KPN staat donderdag voor de rechtbank in Den Haag. De Amerikaanse Citibank eist dat het telecombedrijf 20 miljoen euro aan, zo zegt de bank, niet-betaalde rekeningen voldoet aan het twee jaar geleden omgevallen kabelbedrijf KPNQwest. Citibank is de leider van een groep banken die na het faillissement van KPNQwest tegen een strop van 525 miljoen euro aankeek.

ANP
23 June 2004 14:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:21

De afwikkeling van het faillissement van KPNQwest vordert moeizaam. Veel hangt af van de publicatie van een in opdracht van curatoren gemaakt rapport over de oorzaken van de ondergang van het bedrijf. De resultaten van het onderzoek zijn volgens de curatoren voorgelegd aan de direct betrokkenen die op- en aanmerkingen kunnen maken. Curatoren zeiden eind april te verwachten dat zij in hun eerstvolgende verslag, het zesde, meer mededelingen kunnen doen.

Als blijkt dat het bestuur van KPNQwest doelbewust verkeerde informatie naar buiten heeft gebracht, kunnen zij hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade die het faillissement heeft veroorzaakt. Gedupeerde Amerikaanse aandeelhouders zijn intussen al een civiele procedure begonnen tegen oud-topman J. McMaster en zijn collega’s, commissarissen en de beide moederbedrijven van KPNQwest (KPN en de Amerikaanse Qwest Communications).

Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wacht op het curatorenverslag. Zij riep al lang geleden aandeelhouders op zich te melden om mogelijk gezamenlijk actie te ondernemen tegen KPNQwest. Dat gebeurde tegelijk met een soortgelijke oproep voor Landis. De Ondernemingskamer in Amsterdam honoreerde een verzoek om een onderzoek bij deze failliete automatiseerder te doen, maar curatoren weigeren te betalen. Dat zou ook bij KPNQwest kunnen gebeuren. De VEB bekijkt de mogelijkheden in de zaak Landis om de betaling van het onderzoek door curatoren af te dwingen.

KPNQwest werd in het voorjaar van 1999 opgericht. KPN en Qwest koppelden via het bedrijf hun kabelnetwerken. In november van dat jaar kwam 10 procent van het aandelenkapitaal beschikbaar voor verhandeling op de beurs van Amsterdam en de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq.

KPNQwest leed verlies op verlies. In april 2002 zag Qwest, die een jaar later zelf in een boekhoudschandaal terechtkwam, af van haar recht om het belang van 40 procent van KPN over te nemen. Een winstwaarschuwing volgde, op 23 mei uitstel van betaling en kort daarop het faillissement. Op 21 juni trokken curatoren de stekker eruit.

KPNQwest laat een schuld van 1 miljard euro achter. Een groot deel van de netwerken van het bedrijf gaan naar KPN. De banken behoren tot de grote verliezers. Een consortium waarin behalve Citibank onder meer ook ABN Amro en Fortis zitten, gaf in maart 2002, kort voordat de grote problemen naar buiten kwamen, nog een lening van 525 miljoen euro aan de glasvezelexploitant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer