Kerk & religie

Brits kruis voor herbouwde Frauenkirche

Een in Groot-Brittannië gebouwd kruis kroont sinds gisteren de herbouwde Frauenkirche in Dresden.

ANP/AP
23 June 2004 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 01:21
DRESDEN - Een in Groot-Brittannië gebouwd kruis kroont sinds gisteren de herbouwde Frauenkirche in Dresden. Het kruis verbeeldt de Brits-Duitse verzoening, 59 jaar na het geallieerde bombardement dat de stad grotendeels verwoestte. Foto ANP/AP
DRESDEN - Een in Groot-Brittannië gebouwd kruis kroont sinds gisteren de herbouwde Frauenkirche in Dresden. Het kruis verbeeldt de Brits-Duitse verzoening, 59 jaar na het geallieerde bombardement dat de stad grotendeels verwoestte. Foto ANP/AP

Het kruis verbeeldt de Brits-Duitse verzoening, 59 jaar na het geallieerde bombardement dat de stad grotendeels verwoestte.

Een zoon van een piloot die deelnam aan het bombardement, heeft het vergulde kruis vervaardigd. Zo’n 30.000 mensen keken gisteren toe hoe een hijskraan een kopie van de oorspronkelijke gouden koepel naar het dak van de kerk tilde. Tijdens deze ceremonie was de hertog van Kent aanwezig. De wederopbouw van de protestantse Frauenkirche heeft mensen die in de Tweede Wereldoorlog vijanden waren, in een sterke vriendschap bijeengebracht, zei de neef van koningin Elizabeth.

„Laat deze kerk, die zo lang een symbool van de verwoesting van de stad is geweest, nu een symbool van verzoening tussen Groot-Brittannië en Duitsland worden”, schreef de Britse ambassadeur in Duitsland, Peter Torry, in de Süddeutsche Zeitung.

Bij de geallieerde aanval met brandbommen die op 13 februari 1945 begon, kwamen tienduizenden burgers van Dresden om het leven. Ook de 18e-eeuwse Frauenkirche viel ten prooi aan de vlammen.

De communisten hebben de kerk in puin laten liggen om te herinneren aan de verschrikkingen van de oorlog in het algemeen en aan die veroorzaakt door het vrije Westen in het bijzonder. Na de Duitse hereniging werd besloten de kerk te herbouwen. De wederopbouw, waaraan sinds het begin van de jaren negentig is gewerkt, heeft naar schatting 130 miljoen euro gekost.

Het werk aan de buitenkant van de kerk is nu klaar. De kerk gaat op 30 oktober 2005 weer open voor het publiek. Pas een jaar later, als Dresden zijn 800e verjaardag viert, zal de herbouw volledig gereed zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer