Buitenland

Karzai: Jacht op Bin Laden niet mijn taak

De Afghaanse interim-leider Hamid Karzai heeft in een vrijdag gepubliceerd interview gezegd dat het niet de taak is van de Afghaanse regering om jacht te maken op Osama bin Laden en Taliban-leider mullah Mohammed Omar.

AP
1 March 2002 22:18Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

In een vraaggesprek met het Egyptische weekblad Al-Ahram Al-Arabi zei Karzai dat de internationale gemeenschap moet afrekenen met leden van het al-Qaida-netwerk en het voormalige Taliban-regime.

Op de opmerking dat de installatie van zijn interim-regering niet beschouwd kan worden als een succes totdat Omar en hoge al-Qaida-leiders als Bin Laden en zijn rechterhand Ayman al-Zawahri zijn gearresteerd, antwoordde Karzai: „Ik ben geen politieagent. Het is onze taak om de veiligheid en stabiliteit te herstellen en het land weer op te bouwen.”

Karzai zei er zeker van te zijn dat Omar, Bin Laden en hun handlangers, of zij nu in Afghanistan of elders worden gevonden, uiteindelijk voor het gerecht zullen worden gebracht. „Het kan ons niet schelen of zij dood zijn of levend. Wij willen alleen dat zij Afghanistan met rust laten”, zei Karzai.

Duitsland heeft aangeboden de verantwoordelijkheid over de internationale veiligheidsmacht ISAF in de Afghaanse hoofdstad Kabul over te nemen van Groot-Brittannië. Het Duitse leger zal echter niet de leiding over de hele missie nemen, heeft het Duitse ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt.

De overdracht zal de druk verlichten op Groot-Brittannië, dat eind april zijn rol als ’leidende natie’ van de missie wil overdragen aan een ander land. Turkije heeft aangeboden om de leiding over de veiligheidsmacht over te nemen van Groot-Brittannië.

De Britse premier Tony Blair suggereerde vrijdag bij zijn aankomst in Australië voor een Gemenebest-top dat de Britse troepen mogelijk na 30 april nog weken in Afghanistan zullen moeten blijven. „Ik hoop zeer dat we ons aan de deadline kunnen houden die we ons hebben gesteld, maar als die een paar dagen of weken verschoven wordt zal dat denk ik niet veel uitmaken”, aldus de premier. Hij zei optimistisch te zijn over de overdracht van de ISAF-leiding aan Turkije, maar de Britse regering wil er zeker van zijn dat de situatie in Afghanistan tegen die tijd onder controle is.

Turkije heeft gezegd dat het de aanwezigheid van andere belangrijke krijgsmachten in Afghanistan en financiële steun als voorwaarde stelt voor het leiden van ISAF. Duitsland stelt nu voor de tactische leiding te nemen over de multinationale brigade in Kabul. Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Groot-Brittannië en Duitsland hebben manschappen geleverd voor de brigade in de Afghaanse hoofdstad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer