Binnenland

,,Farmaceutische industrie niet te veel afknijpen”

De farmaceutische industrie zit in Europa te veel in de hoek waar de klappen vallen. Prof. dr. J. Lange van de Internationale Aids Society zegt dat fabrikanten van geneesmiddelen best bereid zijn goedkope medicijnen te produceren voor ontwikkelingslanden. Dan moeten ze echter niet in de rijke landen worden afgeknepen.

ANP
22 June 2004 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 01:21

„Als je garandeert dat ze hier winst kunnen maken, dan willen ze wel wat doen voor ontwikkelingslanden. Maken ze vervolgens pillen voor een dollar per dag, dan moet een minister hier niet zeggen dat het voor een kwartje moet.”

Omdat Europa sterk op de prijzen drukt, verrichten bijna alle farmaceuten hun onderzoek nu in de Verenigde Staten, vertelt Lange. Op dit moment zijn er diverse soorten middelen waar ze onderzoek naar verrichten. Het zal nog vijf jaar duren voordat de resultaten kunnen worden toegepast.

De nieuwste tak is de gentherapie. Daarbij wordt gekeken of het mogelijk is het aids-virus met DNA-manipulatie te stoppen.

Volgens Lange is dat een heel spannende richting. „Er zijn wel ontwikkelingen, maar het staat nog volledig aan het begin.” Dichterbij leek de komst van het aids-vaccin, maar ondanks positieve berichten de afgelopen jaren verloopt dat onderzoek moeizaam.

Het grootste dilemma is dat het virus in het lichaam lichaamsstoffen gebruikt om zijn zwakke plekken te beschermen. Waar de antistoffen hun werk moeten doen, bouwt het virus met suikers een beschermlaagje op.

Eerdere succesverhalen waren gebaseerd op laboratoriumonderzoek, waar die lichaamsstoffen niet voor het virus beschikbaar waren. Hierdoor zijn jaren onderzoek verloren gegaan, legt Lange uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer