Ontruiming illegale nederzetting gestopt
De Israëlische regering heeft het leger opdracht gegeven de komende dagen de grootste illegale nederzetting van Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen. Maar op verzoek van de kolonisten heeft het Israëlische hooggerechtshof het besluit voorlopig opgeschort.
Tientallen Israëliërs, onder wie veel kolonisten uit andere nederzettingen verspreid over de Westoever, verzamelden zich gisteren met slaapzakken en tenten rond de illegale buitenpost Givat Haroeh. Ze zwoeren te zullen voorkomen dat Israëlische soldaten de nederzetting, waar zeventien gezinnen in wonen, de komende week ontruimen.
Volgens de routekaart voor de vrede moet Israël alle illegale buitenposten op de Westoever ontruimen en de bouw van huizen in officieel erkende nederzettingen staken. Maar van de 102 gelokaliseerde buitenposten zijn er pas 21 ontruimd en de bouw van huizen in officiële nederzettingen gaat gewoon door.
Joodse kolonisten zijn een paar jaar geleden begonnen met het bouwen van de illegale buitenposten op heuveltoppen op de Westoever om te voorkomen dat stukken land zouden worden overgedragen aan de Palestijnen. De meeste buitenposten worden aanvankelijk gevormd door een aantal caravans, een watertoren en een generator, maar worden later uitgebreid met huizen.
Hoewel de Israëlische regering publiekelijk kolonisten oproept de aanleg van buitenposten te staken en bestaande posten te ontmantelen, geeft zij onder tafel nog steeds veel geld uit aan de bouw van de posten. Volgens de Israëlische Rekenkamer heeft het Israëlische ministerie van Huisvesting de afgelopen drie jaar omgerekend 5,3 miljoen euro uitgegeven aan de bouw van illegale nederzettingen.
Ondertussen verlopen pogingen van de Palestijnse Autoriteit om de Al-Aqsa Martelaren Brigades weer in het gareel te brengen niet voorspoedig. Met steun van Egypte probeert de Palestijnse Autoriteit Al-Aqsa en de andere radicale Palestijnse groepen, Hamas en Islamitische Jihad, tot een staakt-het-vuren te bewegen ter voorbereiding op de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook. Omdat Israël niet met de Palestijnen wil praten, onderhandelt Egypte over de voorwaarden voor de terugtrekking.
De Palestijnse premier Ahmed Qurei zei eerder deze week dat hij Al-Aqsa weer onder gezag van Fatah -en daarmee onder gezag van de Palestijnse Autoriteit- wil brengen. Om dat te bereiken stelt hij de leden van de militante organisatie banen, geld en persoonlijke veiligheid in het vooruitzicht. Een woordvoerder van Al-Aqsa, Abu Mahmud, zei gisteren dat de groep trouw blijft aan Fatah, maar haar wapens voorlopig niet zal neerleggen. „We blijven de militaire vleugel van Fatah totdat we ons nationale doel bereiken met de vestiging van een onafhankelijke staat op de Westoever en in de Gazastrook”, zei hij.
Verder zei hij dat Al-Aqsa de Palestijnse leiders een lijst met eisen heeft doen toekomen. Hij stemt pas in met een wapenstilstand als Israël Palestijnse gevangenen vrijlaat, het reisverbod van Yasser Arafat opheft en begint aan zijn terugtrekking van de Westoever, zei hij.
Een van de voorstellen van Qurei is om de leden van Al-Aqsa in de reguliere Palestijnse ordetroepen op te nemen, maar Abu Mahmud zei dat Al-Aqsa „geen deel wil uitmaken van het veiligheidsapparaat en niet als een probleem wil worden gezien.”