Binnenland

Meer huurders na overlast uit huis gezet

Het aantal huurders dat vanwege overlast uit huis is gezet, is in 2003 gestegen met 9,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Gedragsproblemen, lawaai en het houden van een hennepkwekerij zijn de meest voorkomende aanleidingen om de mensen te laten vertrekken.

ANP
22 June 2004 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:20

De vereniging van woningcorporaties, Aedes, presenteerde dinsdag de 2003-cijfers van de enquête ”Overlast en huisuitzettingen”, die onder de corporaties gehouden is.

Daarin geven de verhuurorganisaties ook aan wat ze nodig hebben om in het vervolg eerder of beter in te kunnen grijpen wanneer een huurder voor overlast zorgt. Naast een betere samenwerking met instellingen als maatschappelijk werk en gemeenten vraagt 61 procent van de geënquêteerde corporaties om „ontheffing of verruiming van de privacywetgeving.”

De stijging van het aantal huisuitzettingen vanwege overlast is een paar jaar geleden al ingezet. In 2001 zijn 244 ’asogezinnen’ door de rechter uit hun huurhuizen gestuurd, terwijl in 2002 dat aantal op 429 kwam. In 2003 zijn bij ruim de helft van de woningcorporaties (51 procent), die de enquête van Aedes hebben ingevuld, 568 vonnissen wegens overlast door de rechter uitgesproken. Die hebben daadwerkelijk geleid tot 470 uitzettingen.

Volgens de woordvoerster van Aedes wordt die stijging veroorzaakt doordat de maatschappij minder gedoogt. Een huurder die enkele jaren geleden voor overlast zorgde wegens bijvoorbeeld psychische problemen werd als „zielig” bestempeld en moest vooral in zijn huis kunnen blijven wonen. „Nu wordt er meer gekeken naar de mensen eromheen.” Het woongenot van de buren staat centraal.

Aedes-voorzitter Van Leeuwen wil meer mogelijkheden krijgen om tijdig in te kunnen grijpen. Meer samenwerking tussen instellingen en de verhuurders moet zorgen voor minder overlast door psychische problemen.

Ook wil hij minister Donner van Justitie onder de aandacht brengen dat overlast door hennepkwekerijen drastisch kan worden teruggebracht als justitie de corporaties van aangiften of opsporingen op de hoogte brengt. Van Leeuwen wil dat zo het aantal uithuiszettingen volgend jaar is gedaald in plaats van verder gestegen. „Want wij zijn geen uitzetters maar huisvesters”, aldus de Aedes-voorzitter.

Een deel van de huurders, die uit hun huizen gestuurd worden, krijgen een ander huis onder strikte voorwaarden bij de corporatie. Anderen „verdwijnen” volgens de woordvoerster uit beeld en zoeken onderdak bij particuliere verhuurders, op een camping of komen in opvanghuizen terecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer