Kerk & religie

Zorg over teloorgang kerkdienst

De preek moet geen vroom verhaal, maar een confrontatie met de zonde zijn. Tijdens de jaarlijkse Saksische Bijbelconferentie, die afgelopen weekend door meer dan 3000 mensen bezocht werd, is bezorgdheid geuit over de teloorgang van de prediking en de ontheiliging van de eredienst in de Duitse kerken.

Kerkredactie
22 June 2004 10:13Gewijzigd op 14 November 2020 01:20

Evangelist Theo Lehmann uit Chemnitz kritiseerde de steeds meer gehoorde gedachte dat de eredienst vooral sensatie moet opwekken om mensen te kunnen aantrekken. „In de Bijbel wordt ons een andere methode aangewezen”, zei hij, „namelijk de confrontatie met de zonde.” Naar zijn mening worden in de preken die het Nieuwe Testament ons overlevert, mensen niet over het hoofd gestreken, maar hun situatie hun confronterend voor ogen gehouden. „De preken in het Nieuwe Testament gaan niet, zoals tegenwoordig vaak gebeurt, als olie over ons heen, maar snijden door ons hart.”

Het positieve doel van de prediking is, volgens Lehmann, dat mensen hun leven zodanig vormgeven dat zij voor God kunnen bestaan. De wezenlijke vooronderstelling daarbij is dat de mens zich bekeert, dat wil zeggen dat Jezus Christus in zijn leven de eerste plaats inneemt. „Wie zich in deze zin bekeert, is daadwerkelijk christen. Wie dat niet doet, is dat niet.”

De evangelist stelde dat iedere ware christen de Heilige Geest bezit. „Merkwaardigerwijs weten vele christenen dat niet. Zij lijken op lottospelers die altijd op een miljoen zitten te wachten, geld dat zij echter allang binnenhebben. De Heilige Geest stelt christenen ook in staat om anderen van Jezus Christus te vertellen.”

De directeur van Evangeliums-Rundfunk, Jürgen Werth (Wetzlar), merkte op dat Duitsland een spiritualisering van de maatschappij beleeft. „Tegelijkertijd loopt de nieuwe religiositeit in de landskerk en de vrije kerken uit op een vrije supermarkt van het geloof. In deze situatie moeten christenen des te meer begrijpen dat Jezus een opdracht tot zending heeft gegeven. Daarbij kun je niet fantasierijk genoeg zijn: Waarom zou je bijvoorbeeld bij de McDonald’s niet aan het begin van de maaltijd hardop een tafelgebed doen?”

De vrije evangelische predikant ds. Rudi Diezel en voorzitter van Evangelische Alliantie in Nürnberg constateerde een gebrek aan gebed bij alle methoden en boeken over gemeenteopbouw. Ook het lezen van de Heilige Schrift raakt in de verdrukking. „Er is een ontmoedigende onwetendheid over de inhoud van de Bijbel. Er is echter geen groeiende gemeente zonder het Woord van God.” Alleen kundige en betrouwbare medewerkers in de kerk overleven de „antichristelijke stormen” van onze tijd, aldus ds. Diezel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer