Dronten verzwijgt vuurwerkrisico’s
De gemeente Dronten heeft in een voorlichtingsbrochure over de risico’s van ’s lands grootste vuurwerkbedrijf bewust belangrijke informatie achtergehouden. Dat bleek vrijdag tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State.
In de brochure stelde de gemeente in augustus 2000 haar bevolking gerust met de mededeling dat Broekhof Vuurwerk (2400 ton vuurwerk) één keer per jaar wordt gecontroleerd. Er blijkt in acht jaar tijd echter slechts drie keer een controle te zijn uitgevoerd.
Ook verzweeg de gemeente drie waarschuwingen van minister Pronk van VROM in een brief van 6 juli 2000. Volgens VROM was er geen registratiesysteem waarin de typen en hoeveelheden opgeslagen vuurwerk worden bijgehouden. Naast een vuurwerkbunker bleek zich een opslag van butagasflessen te bevinden. En een deel van het vuurwerkbedrijf blijkt niet aan de veiligheidsafstanden te voldoen.
Bovendien vermeldt Dronten nergens dat in geval van een ramp à la Enschede in een straal van 2,8 kilometer rondom het bedrijf alles platligt. Binnen die cirkel ligt een groot deel van de bebouwde kom. In een straal van 8 kilometer rond het bedrijf treedt grote schade op.
Dronten blijkt doof te zijn voor kritiek van zijn burgers. Vorig jaar nog, op 18 juli, droeg de Raad van State Dronten op binnen vier weken een besluit te nemen over het verzoek tot intrekking van Broekhofs milieuvergunning. Maar het bleef stil. Een aantal bezwaarmakers, waaronder buurbedrijf Rodeka, stapte wederom naar het rechtscollege, nu met het verzoek de onwillige gemeente een dwangsom op te leggen.
Vrijdag is echter juist het nieuwe, strenge Vuurwerkbesluit van kracht geworden. Volgens dat besluit is niet langer Dronten maar de provincie Flevoland verantwoordelijk voor de veiligheids- en milieueisen. Staatsraad H. Beekhuis zei dat hij, hoezeer hij de kritiek op het lakse Dronten ook begrijpt, geen dwangsom kan opleggen aan een gemeente die eigenlijk niets meer te zeggen heeft over het vuurwerkbedrijf. Wel had de staatsraad kritiek op het feit dat zowel Dronten als Flevoland niet op de zitting verscheen.
Rodeka-directeur D. Sluijmer vindt het schandalig dat de gemeente acht maanden niets van zich laat horen en een levensgevaarlijke situatie laat voortbestaan. Het kantoor van Rodeka bevindt zich immers in bijna alle overlappende veiligheidscirkels. De gemeente wil zelfs woningen binnen de veiligheidscirkel bouwen. En, nog erger: „Het registratiesysteem van Broekhof klopt nog steeds niet. Donderdag pas kreeg ik van de gemeente Broekhofs registratielijst. En daarin staat niets over de hoeveelheden en typen vuurwerk. Er kan nog steeds van alles liggen. Maar de gemeente doet niets en houdt Broekhof de hand boven het hoofd”, zei Sluijmer.
Bovendien blijkt een familielid van Broekhof aan de Installatieweg nog een vuurwerkbedrijf te hebben. „Dat weten niet veel mensen. Ook niet dat daar onbekende hoeveelheden van het zwaarste evenementenvuurwerk liggen opgeslagen”, zei Sluijmer.
Uitspraak volgt over enkele weken.