Intel ziet investeringsruimte toenemen
Intel grijpt de recente belastingverlaging in de Verenigde Staten aan om zijn winstuitkering aan aandeelhouders op te krikken, maar ziet ook extra ruimte voor investeringen. Dat heeft de Amerikaanse chipproducent laten weten bij de presentaties van de jaarcijfers over 2017.
„Intel kent een rijke historie van investeringen in onderzoek, ontwikkeling en productie in de Verenigde Staten”, zegt financieel directeur Bob Swan. „De belastinghervorming is een verdere aanmoediging om deze investeringen voort te zetten.” ’s Werelds grootste chipproducent heeft door de maatregelen wel een eenmalige last van 5,4 miljard dollar (4,3 miljard euro) in de boeken moeten opnemen.
Die ‘tegenvaller’ zorgde ervoor dat Intel afgelopen jaar de nettowinst met 7 procent zag dalen naar 9,6 miljard dollar. In het vierde kwartaal werd zelfs een verlies geleden. De omzet daarentegen nam met een kleine 6 procent toe en bereikte een recordniveau van 62,8 miljard dollar. De operationele winst steeg met bijna 40 procent tot 17,9 miljard dollar.
Net als zijn concurrenten profiteerde Intel afgelopen jaar van een wereldwijd sterk groeiende vraag naar halfgeleiders. De belangrijke klant en aandeelhouder van de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML stak de laatste tijd veel geld in geheugenchips en technologie voor bijvoorbeeld mobiele communicatie en zelfrijdende auto’s. Die investeringen beginnen nu hun vruchten af te werpen, aldus het bedrijf.
Intel raakte onlangs in opspraak door een ontwerpfout in rekenchips die wereldwijd in miljoenen computers, tablets en smartphones zijn verwerkt. Die apparaten waren daardoor kwetsbaar voor hackers. Vooralsnog lijkt het bedrijf niet bang dat klanten daardoor weg zullen blijven. Dit jaar verwacht het opnieuw een omzetrecord, van 65 miljard dollar.