Buitenland

Seoul wijkt niet voor Iraakse extremisten

Zuid-Korea is niet van plan te wijken voor Iraakse extremisten die een Zuid-Koreaanse zakenman hebben ontvoerd en hem dreigen te onthoofden. De zending van 3000 militairen gaat door en de militairen die al in Irak zijn, blijven. President Roh Moo Hyun heeft de regering opgedragen al het mogelijke te doen om de gijzelaar vrij te krijgen, heeft een woordvoerder maandag bekendgemaakt.

AP
21 June 2004 10:05Gewijzigd op 14 November 2020 01:20

Iraakse extremisten stelden Zuid-Korea zondag op een videoband een ultimatum van een etmaal om af te zien van het sturen van nieuwe troepen en de al in Irak aanwezige militairen terug te trekken. Gebeurt dat niet, dan wordt de 33-jarige zakenman Kim Sun Il onthoofd. Het ultimatum ging zondag bij zonsondergang in. De opname was naar de Arabische televisiezender Al-Jazeera gestuurd.

De ontvoering is opgeëist door de groep Monotheïsme en Jihad, die onder leiding zou staan van de Jordaanse extremist Abu Musab al-Zarqawi. De groep van al-Zarqawi claimde eerder de onthoofding van de Amerikaan Nicholas Berg.

Op de band zit de Zuid-Koreaan geknield voor drie gemaskerde mannen, twee van hen gewapend met kalasjnikovs. Een van de gemaskerde mannen leest een verklaring voor in het Arabisch, met een Iraaks accent zoals gesproken wordt in het gebied ten westen van Bagdad, bij Fallujah. „Wij eisen dat jullie je troepen uit ons land terugtrekken en dat jullie niet meer troepen hierheen sturen. Zo niet, dan sturen wij jullie het hoofd van deze Koreaan en vervolgens de hoofden van jullie andere soldaten”, zegt de man.

„Zuid-Koreaanse soldaten, alsjeblieft, ga hier weg”, schreeuwt de Zuid-Koreaan in het Engels. „Ik wil niet dood. Ik wil niet dood. Ik weet dat jullie leven belangrijk is, maar mijn leven is ook belangrijk.”

De gijzelaar is een medewerker van het Zuid-Koreaanse bedrijf Gana General Trading, een leverancier van het Amerikaanse leger. Zijn zus verklaarde voor de televisie dat Kim voor het laatst in april met zijn familie gebeld had. Hij zei toen dat hij in de omgeving van Fallujah verbleef en in juli zou vertrekken. Volgens de directeur van Gana is Kim op 17 juni ontvoerd toen hij een levering deed in Fallujah en heeft het bedrijf eerst zelf geprobeerd hem vrij te krijgen alvorens de regering op de hoogte te brengen. Gana heeft zijn werknemers inmiddels weggehaald uit het kantoor in Bagdad en in een hotel ondergebracht.

Het Zuid-Koreaanse kabinet besloot afgelopen vrijdag om vanaf augustus 3000 militairen naar Irak te sturen. Zuid-Korea zou daarmee de grootste coalitiepartner worden in Irak, na de Amerikanen en de Britten. Zuid-Korea heeft al 600 man medische troepen en genie in Nasiriyah in het zuiden van Irak.

In Irak is zaterdag een eerder vorige week ontvoerde Libanees vrijgelaten. De man, bouwvakker George Frendo, verkeerde in goede gezondheid, aldus het hoofd van de politieke afdeling van het Libanese ministerie van Buitenlandse Zake, Butros Asaker. Asaker wilde niet zeggen of er een losgeld is betaald. Eerder in de week was al Frendo’s collega Jamil Deeb, die tegelijk met hem ontvoerd was, vrijgelaten.

Ook twee andere ontvoerde Libanezen zijn vrijgelaten, een van hen nadat zijn familie losgeld had betaald, maar een vijfde Libanees, Hussein Alyan, is doodgeschoten.

In de afgelopen maanden zijn honderden Libanezen, voornamelijk bouwvakkers en handelaren, naar Irak gegaan om te zien of zij een graantje mee konden pikken van de wederopbouw. Volgens de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, heeft hun nationaliteit er niets mee te maken dat zij het doelwit zijn van ontvoerders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer