Bisschop: In Irak eigen koers varen
Nederland moet in Irak ruimte hebben om een eigen koers te varen. Ook moet dit land zijn militaire bijdrage in Irak op ieder moment kunnen herzien.
Die mening uitte legerbisschop Punt gisteren na terugkeer van een vijfdaags bezoek aan Irak. De verlenging van de aanwezigheid van Nederlandse militairen in Irak met acht maanden acht hij „verantwoord.”
„Het lijkt mij essentieel dat de Nederlandse inzet gebonden is aan een reëel politiek perspectief, en dat na 30 juni bekeken wordt of het ingezette traject werkelijk tot resultaat kan leiden of niet. Hierop zouden verdere beslissingen gebaseerd moeten zijn”, aldus Punt, die ook bisschop van Haarlem is.
De Amerikaans-Britse bezettingsmacht draagt op 30 juni het bestuur over aan de Iraakse interim-regering. Ook Nederland moet zich volgens Punt politiek beraden op de vraag hoe de toekomst van Irak eruit moet zien.
Het doel van het bezoek van de bisschop en zijn delegatie was om zich te informeren over de militaire en politieke situatie ter plaatse, de Nederlandse militairen een hart onder de riem te steken en te zien welke plaats religie in dit conflict en in de oplossing ervan kan hebben.
De bisschop leidde een oecumenische gebedsdienst, waarin ook de gedode sergeant Steensma werd herdacht. Punt uitte zijn grote waardering voor de inzet van de Nederlandse militairen, „die in deze soms Spartaanse omstandigheden maandenlang zeer gedisciplineerd en met grote inzet hun werk doen.”
De Nederlandse aanpak noemde hij „zeer zorgvuldig en verstandig. Men probeert zo goed mogelijk rekening te houden met de plaatselijke cultuur en respect uit te stralen”, aldus Punt. „Met eenvoudige middelen wordt geprobeerd de harten van de bevolking te winnen.” Het distribueren van schoon drinkwater, het uitdelen van speelgoed aan Iraakse kinderen en het opknappen van een voetbalstadion zijn volgens de bisschop „kleine dingen die psychologisch groot belang hebben.”
Punt bezocht ook de bijbelse plaats Ur, waar Abraham door God werd geroepen om weg te trekken naar een land dat God hem geven zou. In het gereconstrueerde huis van Abraham heeft de bisschop samen met hoofdkrijgsmachtaalmoezenier G. Hoes en enkele militairen een kort gebed geleid voor vrede in Irak en in de wereld. „Ik vond het schokkend te ervaren dat juist deze plaats, waar de drie grote monotheïstische godsdiensten hun gezamenlijke oorsprong hebben, nu in het hart ligt van een gebied waar geweld heerst.”