OM onderzoekt geweld Marco Kroon uit 2007
Het openbaar ministerie onderzoekt het gebruik van geweld door commando Marco Kroon uit 2007 in Afghanistan. Zeven vragen, zeven antwoorden.
Wie is Marco Kroon?
Majoor Marco Kroon (47) uit Den Bosch is Ridder in de Militaire Willemsorde. Hij heeft deze hoogste en oudste militaire onderscheiding in 2009 gekregen voor zijn moedige optreden als pelotonscommandant in Afghanistan in 2006 bij de opbouw van Task Force Uruzgan.
Kroon, die een café in Den Bosch had, kwam in 2010 in aanraking met Justitie. Het OM klaagde hem aan voor verboden drugs- en wapenbezit. De militaire kamer van de rechtbank legde hem een alleen een boete en een voorwaardelijke werkstraf op voor het bezit van vier stroomstootwapens. Kroon werkt nu bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.
Wat is er aan de hand?
Majoor Kroon heeft woensdag zelf –via advocaat Geert-Jan Knoops– naar buiten gebracht dat hij in 2007 tijdens een geheime militaire operatie in Afghanistan geweld heeft gebruikt. Kroon heeft het ministerie vorig jaar op de hoogte gesteld van het „geweldsincident”, zoals hij het noemt. Het ministerie van Defensie heeft het OM begin vorig jaar geïnformeerd. Op verzoek van Justitie heeft Defensie meer feiten en gegevens verzameld. Deze informatie is vrijdag aan Justitie verstrekt.
Om wat voor geweld gaat het?
In zijn verklaring zegt Kroon daar zelf over: „Ik heb als commandant van mijn eenheid een vijand moeten uitschakelen die een ernstig gevaar vormde voor de operatie en ook een gevaar vormde voor het leven van mijn mannen en mijzelf.”
Waarom maakt Kroon dit nieuws nu pas wereldkundig?
Het is niet helemaal duidelijk waarom Kroon dit nieuws pas tien jaar na dato wereldkundig maakt. Zelf zegt hij hierover: „Gelet op de grote politieke en militaire gevoeligheid en het hoge afbreukrisico heb ik dit incident lange tijd geheim moeten houden. Ik wilde en kon de operatie niet in gevaar brengen.”
Hij zegt verder vanwege de geheime aard niet in detail te kunnen treden over de operatie en het geweldsincident.
Kroon kiest er wel bewust voor het nieuws nu zelf naar buiten te brengen. Hij zou het „zeer betreuren” als het incident via andere kanalen wereldkundig zou worden.
Is het normaal dat militairen geweldsincidenten pas tien jaar na dato naar buiten brengen?
Nee. Het is gebruikelijk dat militairen eventuele geweldsincidenten direct na een operatie melden, tijdens een zogenaamde debriefing.
Is het gebruikelijk dat het OM zich bemoeit met het gebruik van geweld door militairen?
Ja. Het gebruik van geweld door militairen, ook in oorlogsomstandigheden, is aan wettelijke regels gebonden. Het OM kan bij overtreding hiervan besluiten strafvervolging in te stellen.
Wat nu met Kroon?
Het is OM is aan zet om de melding van Defensie af te handelen. Om de kwestie te beoordelen heeft Justitie een onderzoek ingesteld. Het OM in Arnhem, waar de militaire kamer van de rechtbank zit, wil niets zeggen over de inhoud van de melding en de status van het onderzoek. Volgens Justitie is het gebruikelijk dat meldingen worden onderzocht.
Opvallend is dat Kroon, hangende het onderzoek, niet is geschorst. Hij wordt ook niet als verdachte aangemerkt, maar is gewoon aan het werk. Defensie biedt de majoor steun waar nodig.
Kroon zelf zegt de uitkomst van het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. „Ik heb naar eer en geweten gehandeld.”