Belgen onderscheppen Russische bommenwerpers boven Nederland
Twee Belgische F-16’s hebben maandagochtend twee Russische bommenwerpers onderschept boven de Noordzee. De Russen waren erop uit hun West-Europese rivalen af te schrikken, te provoceren of te testen, denkt minister Ank Bijleveld van Defensie.
Bijleveld maakt zich geen zorgen over het voorval, „want we hadden het goed in de gaten”. „Het systeem heeft daarmee goed gewerkt.” Wel bevestigt het incident volgens de minister nog eens „dat de dreiging op zijn minst een beetje toeneemt vanuit de oostkant. Ik neem aan dat het een beetje een vorm van afschrikking of uitlokking is, of af en toe eens kijken. Dat is niet de bedoeling en daarom houden we ze in de gaten.”
De Russische Toepolevs vlogen in de buurt van de Waddeneilanden. De Belgische F-16’s gingen door de geluidsbarrière, waardoor in het noordoosten van Nederland een knal was te horen.
De zuiderburen bewaken momenteel het luchtruim van de Benelux-landen. De F-16’s hebben de Russen begeleid richting Groot-Brittannië, waar twee Britse jachtvliegtuigen de escorte overnamen.
De Nederlandse en Belgische luchtmacht zijn sinds begin vorig jaar afwisselend verantwoordelijk voor de bewaking van het luchtruim van beide landen en Luxemburg. Als een vliegtuig geen radiocontact maakt, moeten binnen een paar minuten gevechtsvliegtuigen opstijgen, om voorbereid te zijn op een mogelijke dreiging.
Nederland en België wisselen elkaar in principe om de vier maanden af, maar de Nederlandse luchtmacht voerde de beveiligingstaak in de laatste acht maanden van 2017 uit omdat de Belgische toestellen actief waren boven Syrië. Nu de Nederlandse F-16’s dat weer hebben overgenomen, is het sinds 1 januari de verantwoordelijkheid van de Belgen om acht maanden op te treden bij schending van het Benelux-luchtruim.
De Belgische jachtvliegtuigen stegen om 11.21 uur op vanaf vliegbasis Florennes in Wallonië. Een half uur later kregen ze hun Russische collega’s in het zicht, ten noorden van Nederland op ongeveer 9 kilometer hoogte, liet het Belgische ministerie van Defensie weten. De actie werd aangestuurd vanuit het luchtoperatiecentrum in Nieuw-Milligen.