„Autobranche houdt iedereen te vriend”
„In de autobranche is het gewoon om iedere klant te vriend te houden. Importeur Pon zit die houding in het DNA. Dat doen ze heel goed. Daarom is Pon zo groot geworden. Tussen overheid en bedrijfsleven werd geen onderscheid gemaakt.”
Dat zei de 62-jarige Erik van B., voormalig ‘sales manager’ bij Pon, dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam. Van B. is een van de elf verdachten die terechtstaan in het proces over corrupte praktijken rond de aanschaf van dienstauto’s voor Defensie en de politie.
Van B. wordt verweten dat hij ambtenaren heeft omgekocht, in zijn jacht op grote orders bij de overheid. Hij wijst de beschuldigingen van de hand. Hij meent dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld, uitsluitend „normale deals” heeft gesloten en slechts aan „relatiebeheer” heeft gedaan.
Van B. verkocht bij Pon aan klanten die wagenparken van minimaal honderd auto’s hadden, zoals grote bedrijven en overheidsdiensten.
In het jaren durende onderzoek namen de rijksrecherche en het Openbaar Ministerie enkele tientallen verdachten op de korrel, zowel onder ambtenaren als in de autobranche. Een aantal medewerkers van Pon schikte met justitie. Dat deed ook het bedrijf zelf, voor 12 miljoen euro. Van B. was de enige medewerker die een schikking weigerde.
„Omdat ik oprecht van mening ben dat ik in die jaren mijn werk heb gedaan” verklaarde hij voor de rechter, „op een manier zoals die gebruikelijk was in de autobranche. Het was bij Pon niet anders dan in andere bedrijven waar ik heb gewerkt. Er werkten daar heel slimme, ambitieuze mensen, die de markt wilden veroveren. Het is een fantastisch, heel professioneel bedrijf.”
Van B. zei inmiddels in te zien dat met ambtenaren behoedzaam moet worden omgesprongen, om iedere schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Pon zou de gedragsregels op dit punt sterk hebben aangescherpt.
Het onderzoek kwam in 2011 aan het rollen met een brief van een anonieme klokkenluider over corruptie bij de aanbesteding van nieuwe dienstauto’s.
Woensdag formuleert de officier van justitie zijn strafeis tegen de elf verdachten. Het gaat om zes (oud-)ambtenaren en vijf medewerkers uit de autobranche.