Binnenland

Nauwere samenwerking maatschappelijk werk

Drie gereformeerde instellingen voor maatschappelijk werk werken nauw samen om te komen tot een eerstelijns geestelijke gezondheidszorg. Het gaat om De Vluchtheuvel, Stichting Schuilplaats en De Driehoek.

Van onze verslaggever
18 June 2004 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 01:20

Dat blijkt uit een interview van deze krant met directeur H. van Groningen en bestuursvoorzitter A. C. Witvliet van De Vluchtheuvel. Het maatschappelijk werk van de Gereformeerde Gemeenten bestaat 25 jaar.

De Vluchtheuvel werkt ook op het terrein van de jeugdzorg samen. Met de Stichting Gereformeerd Jeugdwelzijn probeert de hulpinstelling een eigen Bureau Jeugdzorg van de grond te krijgen. In deze samenwerking participeert ook Eleos.

Beide samenwerkingsverbanden hebben mede als voordeel dat het mogelijkheden voor financiering opent. Geld blijft bij (gedeeltelijk) privaat gefinancierde hulpinstellingen zoals De Vluchtheuvel, Stichting Schuilplaats en De Driehoek een probleem.

De Vluchtheuvel gaat per 1 juli of 1 augustus een eigen bijdrage van 35 euro per gesprek vragen aan mensen die niet behoren tot de Gereformeerde Gemeenten. Dit kerkverband betaalt grotendeels de hulpverlening van de jubilerende instelling, terwijl zij voor 30 procent hulp verleent aan mensen die niet tot dat kerkverband behoren.

Financiering van maatschappelijk werk vanuit de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) krijgt De Vluchtheuvel niet. Een aanvraag hiertoe is afgewezen, een beslissing waartegen de instelling in beroep is gegaan.

Bovendien is De Vluchtheuvel bang dat gespecialiseerde gezinsverzorging, die wel via de AWBZ wordt gefinancierd, niet de problemen aankan waar het maatschappelijk werk tegenaan loopt.

Bij de (geformeerd vrijgemaakte) instelling De Driehoek wordt per 1 januari 2006 de overheidsbijdrage helemaal stopgezet, zo blijkt uit het gisteren verschenen SchuilplaatsNieuws. Die maakt 25 procent van alle inkomsten uit.

Verder bevroren de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt hun diaconale bijdrage aan De Driehoek. Datzelfde deden de Gereformeerde Gemeenten met hun bijdrage aan De Vluchtheuvel.

De instellingen proberen de teruggang in inkomsten onder meer op te vangen door werving van donateurs. Bij Stichting Schuilplaats uit Veenendaal, die enkele jaren geleden op het gebied van financiën in zwaar weer verkeerde, is dit aantal met 13.000 het hoogst, aldus SchuilplaatsNieuws.

Ook Schuilplaats-directeur J. van der Ham bepleit daarom nauwere samenwerking tussen de drie gereformeerde instellingen voor maatschappelijk werk. „Aan AWBZ-geld zijn eisen verbonden waar wij als afzonderlijke organisaties niet aan voldoen. Gezamenlijk liggen er echter wel degelijk mogelijkheden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer