Limburgse zaak grootste rond Hells Angels tot nu toe
Het onderzoek naar de moorden op de drie Limburgse Hells Angels lijkt met de elf arrestaties van woensdag en donderdag uit te dijen tot de grootste ’Angelzaak’ in de Nederlandse geschiedenis. Niet eerder werden zo veel leden van deze motorclub gearresteerd in zo’n zware zaak. Niet eerder ook kwamen drie Hells Angels tegelijkertijd op zo’n gewelddadige manier aan hun einde.
En niet eerder is gebleken dat, als justitie haar voorlopige stellingen kan bewijzen, Nederlandse Hells Angels er niet voor terugdeinzen lieden uit de eigen gelederen te liquideren. In de Limburgse zaak betrof dat zelfs de president van de Nomads, de 54-jarige Paul de Vries.
In februari 2000 vonden twee Hells Angels de dood bij een schietpartij in een Haarlemse seksclub. Ook twee andere bezoekers, die in het gezelschap van de Angels verkeerden, werden doodgeschoten. De schutters waren een bezoeker en de portier van de club. In oktober van datzelfde jaar liquideerde een onbekend gebleven man de vermeende ’topcrimineel’ Sam Klepper voor diens appartement in Amsterdam-Buitenveldert.
Klepper was doende volwaardig lid van de Amsterdamse afdeling van de Angels te worden, doch had vermoedelijk nog een oude rekening uit zijn eerdere bestaan in de ’gewone’ onderwereld openstaan.
In de jaren daarvoor zijn de Nederlandse Hells Angels, voor zover bekend, niet betrokken geweest bij opvallende, ernstige geweldsincidenten. Wel dook een enkeling op in justitiële dossiers over drugscriminaliteit. Ook haalden de Angels het nieuws door het tv-duo Barend en Van Dorp hardhandig de les te lezen, nadat dit zich kennelijk onwelgevallig had uitgelaten over de motorclub. Een en ander valt in het niet bij de recente dramatische gebeurtenissen rond de Nomads.
De Nederlandse Hells Angels bestaan uit zeven afdelingen, in Angeljargon ’chapters’ geheten. Een afdeling op Curaçao werkt nog aan volledige erkenning als chapter. Amsterdam is in Nederland de hoofdafdeling. President van het Amsterdamse chapter is Willem van Boxtel, die door zijn aanzienlijke lengte de bijnaam Big Willem kreeg. Het chapter in de hoofdstad is in 1975 opgericht en is daarmee de oudste afdeling van de Nederlandse Angels.
Wereldwijd zijn er circa 230 chapters, in 28 landen, met naar schatting een paar duizend leden. The Hells Angels Motorcycle Club werd in 1948 in de Amerikaanse staat Californië opgericht. Leden van het eerste uur waren vooral ex-soldaten, die zich, ontgoocheld als ze waren, afkeerden van de burgerlijke normen en waarden.
Jean-Pierre Levesque, Canadees politieman en expert op het gebied van Hells Angels en vergelijkbare motorclubs, zei eerder dit jaar dat dergelijke clubs snel groeien en in toenemende mate een crimineel gevaar vormen.
In Europa werd dat de laatste jaren vooral duidelijk in de Scandinavische landen en in Duitsland, waar het geregeld tot gewelddadigheden kwam. Onderlinge ruzies of conflicten met rivaliserende motorbendes werden met grof geweld beslecht. Een oorlog tussen Hells Angels en de rivaliserende Bandidos in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland leidde in de jaren negentig tot tien doden.
In maart van dit jaar arresteerde de politie in Kerkrade een Nederlandse leider van de Bandidos, op verdenking van handel in harddrugs. In Duitsland pakte de politie tegelijkertijd achttien Bandidos-leden op. In Denemarken hield de politie een andere Bandidos-leider aan, eveneens een Nederlander. De Duitse justitie heeft om hun uitlevering gevraagd. Ook in Zwitserland zette de politie onlangs een offensief tegen Hells Angels in.
Er is verrassend weinig wetenschappelijke studie verricht naar de Hells Angels en aanverwante clubs in Nederland. De parlementaire enquêtecommissie-Van Traa besteedde in haar eindrapportage (1996) wel een hoofdstukje aan het verband tussen misdaad en motorclubs. De commissie baseerde zich voor wat betreft algemene kennis op een rapport van een Amerikaanse zustercommissie uit de jaren tachtig (de commissie-Kaufman) en op een afstudeerscriptie van een student aan de Katholieke Universiteit in het Belgische Leuven.
Kaufman bestempelt de Angels en soortgelijke Amerikaanse motorclubs als georganiseerde misdaadgroeperingen, die zich op een keur aan criminele activiteiten toeleggen. In een aantal steden in de VS onderhouden met name de Hells Angels relaties met de maffia. De Angels zouden in opdracht van de maffia ook liquidaties uitvoeren. Diverse buitenlandse onderzoeken hebben uitgewezen dat motorbendes zich inkopen in de legale economie, met geld dat is verdiend in de misdaad. Volgens de commissie-Van Traa heeft het Amsterdamse chapter van de Hells Angels dat voorbeeld gevolgd.