Shell werkt aan nieuwe structuur
Koninklijke/Shell Groep brengt in november de hoofdlijnen van een nieuwe structuur naar buiten. Die moet het concern transparanter en slagvaardiger maken.
Dat heeft het Brits-Nederlandse concern vandaag bekendgemaakt. De duale structuur van Shell, met Koninklijke Olie als Nederlandse poot en Shell Transport and Trading als Britse, is ter discussie gesteld door beleggers en analisten. Het concern kent nu twee bestuurslagen met daarboven een comité van groepsdirecteuren.
Een stuurgroep, met vertegenwoordigers uit de besturen van beide delen, werkt aan een vereenvoudiging van de structuur van de top, het verbeteren van de besluitvorming en het verhogen van de effectiviteit van de leiding. De resultaten daarvan worden vanaf november voorgelegd aan diverse belanghebbenden zoals aandeelhouders. De aandeelhoudersvergadering van volgend jaar besluit er definitief over.
Twee invloedrijke aandeelhouders uit de Verenigde Staten hebben Koninklijke/Shell Groep aangevallen op een gebrek aan openheid over de concernstructuur. In een brief in de Britse zakenkrant Financial Times van woensdag roepen zij Shell op tot meer informatieverstrekking. Blijft die uit, dan volgt een vijandige benadering tijdens de aandeelhoudersvergadering op 28 juni.
Het gaat om de aandeelhouders Knight Vinke, een Amerikaanse investeringsmaatschappij die voor meer concerns een luis in de pels is, en het Californische pensioenfonds Calpers. Laatstgenoemde plaatste Shell vorige week al op een zwarte lijst na alle interne problemen met de waardering van de oliereserves.
De aandeelhouders richten hun pijlen op de concernstructuur omdat Shell nog maar weinig heeft bekendgemaakt over interne hervormingsplannen om nieuwe problemen te voorkomen. Daaruit leiden zij af dat het Brits-Nederlandse concern niet echt gedreven is om goed ondernemingsbestuur, ”corporate governance”, na te streven. Volgens The Financial Times is de open brief een bewijs dat de relatie tussen Shell en zijn investeerders aan het verslechteren is.
Knight Vinke en Calpers willen nu weten wie zich met de hervorming van de concernstructuur bezighoudt, wat de uitgangspunten zijn en aan wie zij zullen rapporteren.
„Het was onze gezamenlijke hoop en verwachting dat deze basisinformatie zou worden bekendgemaakt aan de aandeelhouders, tegelijk met de agendering voor de aandeelhoudersvergaderingen. Deze kans is nu verkeken”, aldus de brief.
Shell houdt op 28 juni twee vergaderingen, een in het Circustheater in Scheveningen en een in Londen. Dit houdt verband met de twee ondernemingen die Koninklijke/Shell Groep vormen: Royal Dutch Petroleum en Shell Transport and Trading Company.
Deze twee moedermaatschappijen hebben hun eigen bestuur. Daarboven staat het comité van groepsdirecteuren. Volgens critici remt deze structuur de slagvaardigheid en komt zij de transparantie van het concern niet ten goede. Shell liet in maart weten voor de aandeelhoudersvergadering van 2005 een beslissing te nemen over een eventuele wijziging van de structuur.