Koninklijk Huis

Paleis Soestdijk na eeuwen terug in particuliere handen

Dertien jaar na het overlijden van de laatste bewoners is Paleis Soestdijk in andere handen overgegaan. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken tekende woensdagmiddag de overeenkomst waarmee MeyerBergman Erfgoed Groep eigenaar werd van het landgoed.

L. Vogelaar
21 December 2017 10:49Gewijzigd op 16 November 2020 12:15
Staatssecretaris Knops (l.) droeg woensdag Paleis Soestdijk over aan de Haagse zakenvrouw Meijer-Bergmans (tweede van r.). beeld ANP, Sem van der Wal
Staatssecretaris Knops (l.) droeg woensdag Paleis Soestdijk over aan de Haagse zakenvrouw Meijer-Bergmans (tweede van r.). beeld ANP, Sem van der Wal

Kleurige beelden glijden over de witte gevel. Met een zes minuten durende lichtprojectie laat de ontwikkelaar alvast iets zien van de nieuwe allure die de oude woning van koningin Juliana en prins Bernhard moet krijgen: die van innovatiepaleis, met exposities, presentaties, horeca en hotelkamers. Op het terrein van de voormalige marechausseekazerne worden huizen gebouwd, ook om de plannen financieel haalbaar te maken.

Het is niet mis wat MeyerBergman Erfgoed Groep in handen heeft gekregen: 165 hectare grond, waarvan 125 hectare park en bos, 18 hectare paleistuin en 22 hectare marechausseeterrein. Daarop bevinden zich maar liefst 32 monumenten, zoals de gedenknaald, een vijver met beeldengroep en 23 monumentale gebouwen. Het vastgoed heeft een oppervlakte van 27.000 vierkante meter, waarvan 16.000 monumentaal.

Dat alles ging woensdag met één pennenstreek over in handen van de nieuwe eigenaar, die het ”Made by Holland”-concept wil ontwikkelen, onderverdeeld in Park, Paleis en Parade. Dat laatste is de bebouwing aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg.

Soestdijk moet een plek van en voor alle Nederlanders worden en daarom is de paleistuin tot 7 januari gratis toegankelijk. In de Oranjerie is sinds kort een restaurant gevestigd.

Het komende jaar blijven paleis en landgoed geopend voor publiek. De Utrechtse oud-wethouder F. A. de Gelder is er sinds oktober directeur. Er zijn rondleidingen, evenementen, exposities, concerten en opera’s, in het paleis en in de tuin. Begin 2018 gaan een escaperoom en een bioscoop open.

Uitvoering van de overige plannen laat nog even op zich wachten: vanwege vergunningsprocedures gaat de renovatie waarschijnlijk pas „ver in 2019” van start, verwacht de nieuwe eigenaar, wiens plan in juni werd verkozen boven de ideeën van twee andere gegadigden.

In het paleis komt ook een tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw. Het ”corps de logis” –het middelste gedeelte– dateert al van 1650. Het werd gebouwd als jachthuis en buitenverblijf –Hofstede aen Zoestdijc– van de Amsterdamse burgemeester Cornelis de Graeff. Hij was een van de drie voogden van de latere stadhouder Willem III. Willem kwam er als kind vaak en kocht het huis in 1674. Prinses Anna Paulowna voegde de karakteristieke zijvleugels eraan toe. Bekend werden de defilés op 30 april, de verjaardag van koningin Juliana, die er vanaf haar huwelijk in 1937 woonde.

Sinds 1971 is het Rijksvastgoedbedrijf eigenaar en beheerder van Paleis Soestdijk. Prinses Juliana overleed op 20 maart 2004, prins Bernhard in datzelfde jaar op 1 december. Beelden van de kleinkinderen die met betraande ogen toekeken hoe de rouwauto met het lichaam van hun grootvader wegreed, gingen het land door.

Jarenlang is gedubd over de toekomst van het witte paleis, dat voor het publiek is opengesteld. Na 343 jaar is het landgoed weer in particuliere handen.

De lichtprojectie is tot 7 januari –behalve op 24, 25 en 31 december en 1 januari– te zien. Het park is in die periode na 16.00 uur gratis toegankelijk. www.paleissoestdijk.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer