Buitenland

Oostenrijks paspoort voor bevolking Italiaans Tirol nog even in ijskast

De kersverse Oostenrijkse regering-Kurz wil volgens het regeerakkoord de Duitstalige bevolking van de Italiaanse provincie Alto Adige een Oostenrijks paspoort verlenen. Maar niet zonder overleg met de Italianen, maakte premier Sebastian Kurz dinsdag duidelijk.

Ewout Kieckens
21 December 2017 09:48Gewijzigd op 16 November 2020 12:15
Grens tussen het Italiaanse Zuid-Tirol (Alto Adige) en het Oostenrijkse Tirol. De band met Oostenrijk aan Italiaanse zijde is sterk. beeld EPA, Jan Hetfleisch
Grens tussen het Italiaanse Zuid-Tirol (Alto Adige) en het Oostenrijkse Tirol. De band met Oostenrijk aan Italiaanse zijde is sterk. beeld EPA, Jan Hetfleisch

Daarmee is het plan van de coalitie tussen de christendemocratische partij ÖVP en de rechtse FPÖ nog even in de ijskast gezet. De Italianen reageerden verbolgen over de plannen.

Alto Adige is de Italiaanse benaming van het zuidelijk deel van Tirol. Bij de vredesbesprekingen na de Eerste Wereldoorlog in 1919 kreeg Italië de regio toegewezen. Oostenrijk was als verliezer uit de oorlog gekomen en moest het land daarom afstaan.

In de jaren dertig van de vorige eeuw voerde de Italiaanse regering een actief beleid om het gebied te italianiseren. Zo kregen de oorspronkelijke bewoners de keus om met financiële tegemoetkoming (die nooit zou komen) naar Oostenrijk te verhuizen. Tegelijk moedigde de regering Italianen aan zich in de Alpenregio te vestigen.

Sterke band

Die bevolkingspolitiek heeft maar ten dele succes gehad. Nog altijd is zeventig procent van de bevolking Duitstalig en bestaat er een sterke band met Oostenrijk. In 2011 richtten de burgemeesters van 113 van de 116 gemeenten in Zuid-Tirol zich tot Oostenrijk met het verzoek hen te ondersteunen als de autonomie van de Duitstaligen door Rome zou worden bedreigd.

Het voornemen van de regering-Kurz wordt door een deel van de Duitstalige bevolking van Alto Adige dan ook omarmd. „Het dubbele paspoort is een belangrijke stap in de richting van een modern Europa om etnische groepen in het buitenland te respecteren. Een dubbel staatsburgerschap zou de identiteit en de band met ons thuisland Oostenrijk versterken”, zei Andreas Leiter Reber, leider van de Freiheitlichen, een rechtse partij die zitting heeft in het provinciale parlement van Alto Adige.

Immigranten

De 31-jarige Kurz drijft Rome met zijn plannen vaker tegen zich in het harnas. Zo verklaarde hij in juli als minister van Buitenlandse Zaken dat immigranten die via Italië Oostenrijk proberen binnen te komen, moeten worden teruggestuurd naar hun land. Mocht dat niet lukken, dan moesten ze maar naar het Italiaanse eiland Lampedusa worden gebracht.

Kurz dreigde afgelopen zomer twee keer om militairen naar de grens bij Brenner te sturen om te verijdelen dat vluchtelingen naar Oostenrijk doorreizen. Op 18 juli werd op het laatste moment afgezien van zijn voornemen tanks naar de grens te sturen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer