„Ontloop moskee niet”
„Christenen hebben soms de neiging om de instituties van de islam, zoals de moskee, te mijden. Dat mag niet. We hebben de roeping om daar present te zijn en tegelijk trouw te blijven aan het Evangelie van Jezus Christus.” Dat hield ds. C. W. Rentier de leden van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) voor, die gisteravond hun jaarvergadering hielden in Putten.
Ds. Rentier, die verbonden is aan de stichting Evangelie & Moslims, was gevraagd op de vergadering te spreken over het thema ”De Islam als missionaire uitdaging”. „Ik ben best blij met dit thema, omdat het inderdaad een vraag is waar de uitdaging voor de kerk ligt als het over moslims gaat. Waarmee moeten wij ons als gemeente van Jezus Christus bezighouden als we het hierover hebben? Zijn wij tevreden als moslims naar huis gaan met een oranje boekje waarin onze Grondwet staat, of als Marokkaanse jongens zich aanpassen aan onze cultuur? Nee, onze eerste uitdaging moet altijd zijn om alle mensen in alle volken te brengen tot de navolging van de Heere Jezus. Wat wij, als mensen, kunnen betekenen voor anderen is maar heel beperkt. Wat de Heere Jezus voor hen kan zijn, is veel en veel meer.”
Volgens de predikant is het voor jongeren in deze tijd niet meer mogelijk na te denken over het eigen geloof zonder dat ze zich bevraagd weten door mensen die iets anders geloven. „Zij krijgen indringende vragen, juist ook van moslims. Dat geldt echt niet alleen in de grote steden, maar ook in dorpen als Ermelo en Putten. Moslimjongeren zitten naast hen in de schoolbanken.”
Volgens de predikant heeft de islam een grote aantrekkingskracht op mensen in het geseculariseerde Westen. „Praten over moraal kan weer in onze tijd, maar dan wel een moraal die spreekt over het goede in de mens. Daar sluit de islam perfect bij aan. In die leer wordt gezegd dat de mens ten diepste goed is. En er wordt geleerd dat we God maar zeer ten dele kunnen kennen. Dat zijn dingen die appelleren aan het gevoel van de moderne mens”, aldus ds. Rentier.
„Als christenen kunnen we daar alleen op een goede manier mee omgaan als we de moslims met wie we in gesprek raken, recht doen. We moeten ons beeld van hen niet laten bepalen door stereotypen. Er zijn veel moslims die oprecht bezig zijn met het zoeken van God. Dat mogen we erkennen. We mogen hen zien als mensen naar wie de liefde van God uitgaat. Tegelijk is het onze roeping om trouw blijven aan het Evangelie.”
Volgens ds. Rentier moet de kerk niet om de instituties van de islam heenlopen. „De 900.000 moslims in ons land, die overigens lang niet allemaal even gelovig zijn, worden steeds meer gestimuleerd uit te komen voor hun geloof. Ze worden ook zelfbewuster. Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat islamitische studentenverenigingen een christelijke spreker uitnodigen omdat ze meer willen weten over het christelijk geloof. Daar moeten we gebruik van maken, we mogen ons niet verstoppen. Wees vertrouwd met de Schrift, ga geen dogmatische discussies aan, maar spreek op het moment dat daar gelegenheid voor is een goed woord van God. Dat maakt indruk. Er zijn veel moslims die openstaan voor mensen die de tijd voor hen nemen.”
De inleider noemde als voorbeeld een evangelisatieactie in Amsterdam waarbij 10.000 folders verspreid werden voor een bijbelstudie. „In vier weken tijd werden er 900 Bijbels aangevraagd door mensen die zo’n folder hadden gekregen. Veel moslims zijn nieuwsgierig naar het christelijk geloof.”
De vergadering werd gisteravond namens het synodebestuur van de Protestantse Kerk toegesproken door scriba dr. B. Plaisier. Volgens hem is in de verhouding tussen de kerk en de GZB de laatste jaren veel ten goede veranderd. „De verhouding was vroeger wat formeel, en dat is nu toch anders. De kerk voelt zich sterk verbonden met de GZB, heeft grote waardering voor het werk dat u doet en voelt zich er ook medeverantwoordelijk voor”, aldus dr. Plaisier.
Hij gaf toe dat de samenwerking nog beter kan en moet. „Ik steek de hand in eigen boezem en besef dat we als kerkbestuur de gang naar Driebergen nog gemakkelijker zouden moeten maken. Daar werken we aan.”
Ds. H. F. Klok, voorzitter van de GZB, zei blij te zijn met de toezegging van het moderamenlid. „We hopen dat er een tijd komt dat de weg van Utrecht naar Driebergen even lang zal blijken te zijn als andersom”, zei hij met een verwijzing naar de plaatsen waar respectievelijk het synodebestuur en de GZB kantoor houden.
Uit het al eerder bekend geworden financieel jaarverslag van de organisatie blijkt dat de GZB in 2003 de inkomsten met 10 procent zag stijgen. Was er in 2002 nog een tekort van 576.000 euro, in 2003 was er positief saldo van 268.000 euro.