Binnenland

Advocaat wil geld van defensie om chroomgif

Defensie moet oud-werknemers die bloot zijn gesteld aan de zeer kankerverwekkende stof chroom-6 smartengeld betalen van minimaal 9000 euro. Die eis stelde advocaat Rob Bedaux dinsdag voor de rechtbank in Maastricht. Bedaux vertegenwoordigt ongeveer honderd slachtoffers van blootstelling aan chroom-6. „Deze mensen zijn vergiftigd, ze zijn niet ingelicht over de gevaren en kregen geen medisch onderzoek”, verweet Bedaux het ministerie van Defensie.

ANP
19 December 2017 17:22Gewijzigd op 16 November 2020 12:14
beeld ANP
beeld ANP

Volgens Bedaux zijn 111 oud-werknemers van Defensie die werkten in vijf zogeheten POMS-sites, overleden als direct gevolg van het werken met chroom-6. Duizend anderen werden ernstig ziek. Op de opslag- en onderhoudsplaatsen werkten zo’n 2500 Defensiemedewerkers aan NAVO-materieel. Legervoertuigen werden daar onder meer gestraald met grit dat chroom-6 bevatte.

De raadsman baseert zich bij het aantal van 111 doden op een onderzoek dat zijn cliënten hebben uitgevoerd naar de situatie van hun oud-collega’s. Het aantal sterfgevallen van oud-werknemers is veel hoger dan statistisch verwacht mag worden, aldus Bedaux. Hij pleitte daarom voor een omgekeerde bewijslast: Defensie moet bewijzen dat de werknemers niet ziek werden en stierven aan chroom-6.

De advocaat van Defensie zei een nader onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) af te willen wachten. Bedaux zei het RIVM niet te vertrouwen. „Het RIVM is niet objectief”, zei hij. „Het zijn door de overheid betaalde mensen. Mogelijk is het politiek gestuurd.”

Het ministerie van Defensie heeft een coulanceregeling ingesteld voor (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met giftige stoffen. Inmiddels hebben 286 betrokkenen een vergoeding gekregen op basis hiervan. Zij ontvingen bedragen tussen de 3000 en 15.000 euro, afhankelijk van hun situatie.

Maar Bedaux wil ook smartengeld van minstens 9000 euro voor mensen die buiten die coulanceregeling vallen. Al was het maar omdat iedereen bang is om wat de toekomst brengt, zei hij.

De rechtbank doet uiterlijk op 14 februari uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer