Rechtszaak ‘Zes van Breda’ niet opnieuw
De geruchtmakende rechtszaak tegen de zogenoemde Zes van Breda hoeft niet weer opnieuw te worden gedaan. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag beslist, ondanks het advies de zaak terug te verwijzen. Meestal worden de onafhankelijke adviezen overgenomen.
De moordzaak is al twee keer door het gerechtshof behandeld. Als de zaak een derde keer door het hof behandeld zou worden, zou dat een unicum zijn.
De Zes van Breda, drie mannen en drie vrouwen, zijn in 2015 voor de tweede maal door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld voor een moord in 1993 op een Chinese restauranthoudster in Breda. Tien jaar daarvoor achtte het gerechtshof in Den Bosch het zestal ook schuldig.
De roofmoord op de 56-jarige Tim Mui Cheung, ook bekend onder de naam Oma Mok, werd gepleegd in juli 1993. De vrouw werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock in Breda, waar haar zoon de eigenaar van was. De gokkast bleek leeggehaald.
De mannen kregen in 2015 tien jaar cel, de vrouwen tot twee jaar gevangenisstraf voor medeplichtigheid en de straffen zijn hiermee definitief. Zij hebben allen al de straf uitgezeten.
Afgelopen zomer adviseerde de advocaat-generaal de Hoge Raad om de zaak opnieuw te laten behandelen omdat „de eerder ontstane twijfels aan de juistheid van de veroordeling van de Zes van Breda nog steeds niet zijn weggenomen”. Er was volgens hem onvoldoende overtuigend bewijs.
Het bewijs tegen de Zes van Breda berust volgens het advies van de advocaat-generaal nog steeds op de verklaringen van de drie vrouwelijke verdachten, die later zijn ingetrokken. Ondersteunend bewijs ontbreekt, terwijl er volgens de advocaat-generaal „juist wel aanwijzingen zijn dat hun verklaringen niet kunnen kloppen”.
Daarnaast is in het restaurant een druppel bloed gevonden die niet van een van de zes verdachten is, maar volgens DNA-onderzoek afkomstig is van een onbekende persoon van Aziatisch-Oceanische afkomst.
Advocaat Geert-Jan Knoops die de zes bijstaat, kon niet reageren op de beslissing van de Hoge Raad. Een van de veroordeelden, Anil B., heeft laten weten dat de beslissing hard aankomt.