Kleine uitslagen op rustige beurzen
De Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag kleine koersuitslagen zien. Beleggers deden het rustig aan na de koerswinsten een dag eerder en hielden de blik gericht op de Verenigde Staten, waar de langverwachte belastinghervormingen mogelijk deze week nog worden goedgekeurd.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 554,26 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 834,73 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,1 procent. Londen kreeg er 0,2 procent bij.
Grootste stijger bij de hoofdfondsen was bierbrouwer Heineken met een plus van 1,2 procent. ArcelorMittal won 1 procent. Het staalconcern heeft een contract getekend met het Zweedse industriebedrijf SKF voor de levering van onder meer kogellagers en afdichtingen voor fabrieken. Biotechnologiebedrijf Galapagos, dat in de afgelopen twee handelsdagen sterk is gestegen, sloot de rij met een verlies van 1,1 procent.
Gemalto bleef vrijwel ongewijzigd na de stevige koerswinst een dag eerder. Alphavalue verhoogde het advies voor de digitaal beveiliger na de overnamedeal met het Franse technologiebedrijf Thales.
In de MidKap voerde bodemonderzoeker Fugro de stijgers aan met een plus van 1,8 procent. Voedingsbedrijf Wessanen stond onderaan met een min van 0,8 procent.
PostNL won 0,8 procent. Het postbedrijf bezorgt dit jaar naar verwachting ongeveer 85 miljoen kerst- en nieuwjaarskaarten. Dat is beduidend minder dan vorig jaar toen nog ruim 100 miljoen kaarten werden verstuurd. Concurrent Sandd, die dit jaar voor het eerst kerst- en nieuwjaarskaarten van particulieren bezorgt, zegt ten minste 12 miljoen kerstzegels te hebben verkocht. Wel bezorgt PostNL aanmerkelijk meer pakketjes.
In Frankfurt zette Steinhoff het voorzichtige herstel voort met een plus van 5 procent. Het door een boekhoudschandaal geplaagde winkelconcern won een dag eerder al meer dan 8 procent. Chipmaker Dialog Semiconductor dikte ruim 7 procent aan. Tsinghua Unigroup breidde zijn belang in het bedrijf verder uit tot 9 procent.
De euro was 1,1801 dollar waard, tegen 1,1804 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent in prijs tot 57,42 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 63,70 dollar per vat.