Mens & samenleving

Project voor kwetsbare stadsgenoten in Zwolle

Wie helpt nu eigenlijk wie in Zwolle? Sinds 2014 verbindt een stichting enthousiaste jongeren in de stad aan kwetsbare mensen. De jongeren willen van betekenis zijn, maar leren zelf erg veel van de mensen aan wie ze worden gekoppeld.

Maarten Boersema, ND
18 December 2017 18:58Gewijzigd op 16 November 2020 12:14
Poseren voor het laatste shot van de promotiefilm waarbij vijf koppels en enkele medewerkers van de stichting op en rondom een bank plaatsnemen. beeld Maarten Boersema
Poseren voor het laatste shot van de promotiefilm waarbij vijf koppels en enkele medewerkers van de stichting op en rondom een bank plaatsnemen. beeld Maarten Boersema

Eén voor één komen vijf duo’s binnen bij de werkplek van de stichting Hart voor Zwolle. Ze zijn gevraagd om deze middag te figureren in een promotiefilmpje dat de stichting bij een breder publiek onder de aandacht moet brengen om daarmee meer nieuwe vrijwilligers te werven.

Hart voor Zwolle werd in 2014 gestart door de theologen Ard ten Brinke en Egbert Jan Tijssen. Met de stichting wilden en willen ze enthousiaste jongeren verbinden aan kwetsbare Zwollenaren.

Ze merkten op dat veel jongeren het verlangen hebben om van betekenis te zijn voor anderen, maar het moeilijk vinden om dat verlangen om te zetten in daadwerkelijke hulp. De stichting wil als het ware een brug creëren, zodat de kloof tussen droom en daad overbrugd kan worden. Met als resultaat dat er in het afgelopen jaar een kleine 600 kwetsbare Zwollenaren zijn geholpen door zo’n 450 vrijwilligers. De ene keer gaat het om een eenmalig project, maar ook zijn er honderd vrijwilligers betrokken bij het maatjesproject waarin een vrijwilliger voor langere tijd aan een kwetsbare Zwollenaar wordt verbonden.

Alles op de rit

Het promotiefilmpje dat deze middag wordt opgenomen moet duidelijk maken dat je niet perfect hoeft te zijn om een ander te helpen. Nathan van Dam, net als Tijssen en Ten Brinke coördinator bij de stichting, legt aan een van de duo’s uit dat onder veel mensen de gedachte heerst dat je eerst zelf alles op de rit moet hebben om een ander te kunnen helpen. „Juist door in kwetsbaarheid een relatie aan te gaan, kun je elkaar helpen en van elkaar leren. Wie helpt nu eigenlijk wie? Het is lang niet altijd zo dat de vrijwilliger alleen hulp verleent, want een vrijwilliger wordt zelf in het maatjesproject vaak ook geholpen of zijn leven wordt verrijkt omdat hij door de ander leert over zichzelf en de wereld waarin hij leeft.”

Instabiel gezin

Henk Mintjes (25) en Thijs Haarman (25) vormen een duo en doen graag hun verhaal voor de camera, omdat de stichting hun veel heeft gebracht. Ze werden in het voorjaar van dit jaar aan elkaar gekoppeld als maatjes. Mintjes groeide op in een instabiel gezin en heeft al jaren geen contact meer met zijn moeder. Hij rondde zijn vwo af, maar is daarna gaan werken en werd eenzaam. „Ik had amper contacten en vond het moeilijk om relaties met nieuwe mensen aan te gaan. Het heeft er zelfs in geresulteerd dat ik een paar weken als noodoplossing in een daklozenopvang heb moeten slapen. Mijn vader was in het buitenland en ik had niemand bij wie ik terechtkon.”

Haarman, student economie aan de lerarenopleiding van Windesheim, wilde graag iets betekenen voor anderen en meldde zich aan bij Hart voor Zwolle. „Ik werd toen gekoppeld aan Henk en we hadden meteen een klik vanwege gedeelde interesses. Ik heb veel van hem geleerd, alleen al dat ik niet moet afgaan op mijn eerste oordeel over mensen, maar dat ik eerlijk en oprecht mensen moet durven leren kennen. Iemand is meer dan alleen zijn diploma of opleiding. Het contact met hem heeft mij meer open-minded gemaakt.”

Mintjes lacht. „Dat geldt voor mij ook. Het is verrijkend om een inkijkje in elkaars leven te krijgen en ik ben een stuk minder onzeker geworden om op mensen af te stappen. Dit komt mede door het contact met Thijs en daarnaast studeer ik nu ook sociaal werk aan het Deltion.”

Hoewel de oprichters van de stichting zelf meelevende kerkleden zijn en het Evangelie handen en voeten willen geven, wordt in de communicatie van de stichting nergens een expliciet christelijke boodschap uitgedragen. Met als effect dat ook veel niet-christenen of voormalige christenen zich inzetten als vrijwilliger of hulp ontvangen van een vrijwilliger.

Sommigen van hen laten weten dat ze dit niet hadden gedaan als er een expliciet christelijke boodschap zou zijn gecommuniceerd. Haarman: „Het was voor mij een drempel geweest als het christelijk geloof heel erg op de voorgrond zou hebben gestaan. Maar ik heb in de afgelopen tijd gemerkt dat de coördinatoren erg ruimdenkend zijn en ik voel me thuis bij de stichting.”

Diversiteit

De diversiteit van de betrokken mensen bij de stichting wordt later die middag duidelijk. Van een Syrisch meisje met hoofddoek tot een oudere vrouw met Indische wortels. En van een man met een verstandelijke handicap tot een voormalig dakloze die sinds kort weer een dak boven zijn hoofd heeft. In totaal nemen vijf koppels en nog wat vrijwilligers gebroederlijk plaats op en rondom een grote bank. Van Dam: „Dit promotiefilmpje willen we donderdag tonen tijdens een zaalvoetbaltoernooi voor bedrijven dat we organiseren. In totaal doen er vijftien bedrijventeams mee en drie teams met vluchtelingen, zwerfjongeren en dak- en thuislozen. Een mooie manier vlak voor Kerst om de werelden met elkaar te verbinden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer