Economie

„Spanningen schaden Nederlandse economie”

De vele internationale spanningen in de wereld schaden de Nederlandse economie. Dat heeft Rabobank becijferd. Volgens de bank had de huidige sterke economische groei hier nog eens 0,5 procent hoger kunnen liggen zonder al de bestaande zorgen over conflicten.

ANP
18 December 2017 08:04Gewijzigd op 16 November 2020 12:14

Nederland heeft grote financiële belangen in tal van regio’s in de wereld. Alleen al het risico dat er daar wat kan gebeuren, is volgens economen van de bank slecht voor de economie. Mocht er daadwerkelijk een oorlog uitbreken dan zou Nederland natuurlijk nog veel meer de dupe zijn.

„Een escalatie van de spanningen tussen Saudi-Arabië en Iran zou kunnen leiden tot een flink hogere olieprijs”, legt Rabo-econoom Menno Middeldorp uit. Zo’n scenario zou het door Rabobank voorziene bruto binnenlands product (bbp) van Nederland in 2020 met zo’n 3 procent drukken.

Ook een eventuele ‘harde’ brexit kan voor Nederlandse ondernemers erg slecht uitpakken. Verder hebben de Nederlandse directe investeringen en beleggingen in Zuidoost-Azië een waarde van tenminste 140 miljard dollar. Ook daar kleven risico’s aan, want in die regio speelt van alles: Noord-Korea is dichtbij en China twist er met buurlanden over de controle van de Zuid-Chinese Zee.

De vooruitzichten voor Nederland zijn voorlopig nog wel goed. „Na jaren van inhaalgroei is de Nederlandse economie de crisis nu eindelijk echt te boven”, stellen de economen van Rabobank.

Zij voorzien voor 2018 een groei van 2,8 procent, gevolgd door een plus van 2,2 procent in 2019. Daarmee zijn de voorspellingen van Rabobank niet heel anders dan de ramingen die de andere grote banken in Nederland onlangs al presenteerden.

Onder meer de extra overheidsbestedingen uit het regeerakkoord stuwen de economische groei verder omhoog, merkt Middeldorp op. Hij vraagt zich wel af of Nederland dit nu echt nodig heeft. „We gaan een fase van hoogconjunctuur in”, zegt hij. De economie verder aanjagen kan er dan ook voor zorgen dat alles te hard gaat. Dat zou de economie alleen maar extra volatiel maken, aldus de econoom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer