Prodi steunt Nederland over euro–afspraken
Voorzitter Prodi van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, steunt Nederland in het verzet tegen pogingen om afspraken over de euro minder streng te maken. Een voorstel in die richting van Duitsland, Italië, Polen en Griekenland omschreef hij woensdag als een „donderslag bij heldere hemel".
Volgens Prodi willen de vier lidstaten „het al zeer lage niveau van economisch bestuur van de EU nog verder verminderen". De vier vinden dat de Europese Commissie een minder zware rol moet krijgen bij het aanpakken van lidstaten die te hoge begrotingstekorten hanteren. Prodi noemt dat „een slecht proces voor de hele Europese Unie".
Nederland uitte maandag bij monde van minister Bot van Buitenlandse Zaken al kritiek op het Duitse initiatief. Nederland maakt zich in de EU al jaren sterk voor strengere regels om de begrotingen van de lidstaten in de hand te houden. De regering–Balkenende vreest anders te hoge rentetarieven in de eurozone.
Samen met Duitsland heeft Nederland al een tekst opgesteld, waarin de lidstaten wordt opgeroepen zich aan de oude strenge begrotingsregels te houden en in economisch gunstige tijden meer te besparen om latere tegenvallers op te vangen. Diverse lidstaten, waaronder Frankrijk en Groot–Brittannië, zijn hier tegen. Bot stelde maandag echter dat hij aan de Duits–Nederlandse verklaring niet al te veel meer wil wijzigen. Verder wil hij tot nader order het vetorecht over de EU–begroting behouden.
De bewindsman toonde zich maandag verrast over het feit dat Duitsland met de drie andere landen de brief heeft opgesteld, waarin de Europese Commissie in de toekomst tegen begrotingszondaars veel minder vergaande stappen kan nemen dan oorspronkelijk in de grondwet zou worden opgenomen. Prodi sluit zich nu bij het Nederlandse verzet aan.
Prodi riep de EU–leiders verder op snel een akkoord te bereiken over de grondwet, die de unie na de uitbreiding met tien lidstaten soepeler moet laten draaien. De uitslag van de Europese verkiezingen en de lage opkomst daarvoor geven volgens hem ook aan „dat de mensen willen dat Europa nog beter moet functioneren".
Volgens Prodi is er onder de EU–regeringsleiders geen meerderheid te vinden voor de kandidaat die hem moet opvolgen. In tegenstelling tot vroeger is daar nu geen unanimiteit voor nodig. Toch proberen de EU–leiders, die daar donderdagavond over vergaderen in Brussel, wel overeenstemming te bereiken. Dit wordt moeilijk, zeker nu Groot–Brittannië een veto heeft uitgesproken over de meest genoemde kandidaat, de Belgische premier Verhofstadt.
De Vlaamse liberaal is te pro–Europees voor Londen. Tien jaar geleden blokkeerde de toenmalige Britse premier Major ook al de benoeming van zijn Belgische collega Dehaene als voorzitter van de Europese Commissie. Ook Dehaene was te veel pro–Europa naar de zin van de Britten.