Politiek

Kamer bedenkt weer volop zorgplannen

Discussies over de zorg liepen tijdens de vorige kabinetsperiode vaak hoog op in de Tweede Kamer. Onder Rutte III kunnen er weer plannetjes worden bedacht.

Redactie politiek
13 December 2017 15:40Gewijzigd op 16 November 2020 12:12
beeld ANP, Bart Maat
beeld ANP, Bart Maat

Wie is er voor het verminderen van de administratieve lastendruk in de zorg? Elke fractie, zo bleek dinsdagavond in de Tweede Kamer, tijdens het behandelen van de VWS-begroting voor 2018. Het kabinet kan dus vol aan de bak met de zogenaamde schrapsessies die in het regeerakkoord worden aangekondigd; bedoeld om aan overbodige regeltjes een eind te maken.

Elke partij weet daarvan wel markante voorbeelden te geven. „Kijk eens naar de inkoop-, kwaliteits- en facturatie-eisen van zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten”, was dinsdag het advies van SGP-woordvoerder Van der Staaij. Nu stellen ze allemaal hun eigen voorwaarden aan zorgaanbieders en die moeten volgens hem hoognodig worden gestandaardiseerd.

Kamerbreed is ook de oproep aan zorgminister De Jonge (CDA) om definitief een einde te maken aan de zogeheten valboete. Twee thuiszorginstellingen, Aafje Thuiszorg en De Merwelanden, dreigen ouderen die vaak gebruik maken van de alarmknop een extra rekening te sturen, bleek begin november. „Mag niet”, zei De Jonge destijds; de hulp op afroep is verzekerde zorg. Op aandringen van de PvdA liet hij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) toch steekproefsgewijs nagaan hoe gangbaar die praktijk is. Van de twintig onderzochte instellingen bleken er negen de mogelijkheid van een valboete te hebben opgenomen in de zorgvoorwaarden. Daar wil de Kamer wat aan doen.

Siriz

De behoedzame manier waarop het kabinet medisch-ethische onderwerpen wil benaderen riep dinsdag bij de oppositie nog geen vragen op. Het wachten is op de nota medische ethiek van minister De Jong die volgend voorjaar wordt verwacht. Stekelig werd het debat alleen even toen de fracties van D66 en GroenLinks openlijk hun afkeur toonden van de Mars voor het Leven die zaterdag werd gehouden in Den Haag.

Zorgwoordvoerster Ellemeet van GroenLinks greep de mars aan om de neutraliteit van hulporganisatie Siriz, de uitvoerende tak van de VBOK, ter discussie te stellen. Ze deed dat nadat CU-Kamerlid Dik-Faber had gevraagd wanneer het duidelijk wordt hoeveel subsidie Siriz in 2018 ontvangt. Siriz moet „neutrale keuzehulp” verlenen, stelde Ellemeet, maar VBOK-bestuurder Alderliesten sprak zich zaterdag volgens haar uit voor een standpunt over abortus dat moeilijk als neutraal gezien kan worden. „Hoe moet ik er nog op vertrouwen dat ze ook echt die neutrale keuzehulp bieden als ze zo duidelijk een positie innemen bij dit heel gevoelige onderwerp?”, aldus Ellemeet.

Dik zei dat Siriz ontzettend haar best doet neutraal te werken. Zij vroeg Ellemeet geen debat te voeren „over mensen die hier niet aanwezig zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer