‘Miskend’ werk Jan Steen in Mauritshuis
Bij Jan Steen denken de meeste mensen aan schilderijen met chaotische taferelen van alledag, maar het Mauritshuis belicht een onbekendere kant van de zeventiende-eeuwse schilder. Het Haagse museum wijdt in februari een tentoonstelling aan zijn historiestukken: schilderijen die zijn geïnspireerd op verhalen uit bijvoorbeeld de Bijbel, mythologie of geschiedenis
Steens historiestukken zijn volgens het Mauritshuis een „miskend” onderdeel van zijn oeuvre. Toch behoorden deze verhalende schilderijen, waarvan hij er zeker 75 maakte, tot in de achttiende eeuw tot zijn duurste werken. Daarna boetten de historiestukken van de Leidse schilder aan populariteit in.
Het Mauritshuis haalt Steens ‘historiën’ nu uit de vergetelheid. Vanaf 15 februari toont het museum 21 van deze werken, waarvan er twintig in bruikleen zijn gegeven. Blikvangers zijn De aanbidding van het gouden kalf (circa 1674-1677), Simson en Delila (1668) en de Bruilof te Kana (circa 1670). Net zoals bij zijn bekendere genrestukken had Steen ook bij deze Bijbelse schilderijen veel oog voor de liederlijke kant van het leven.