Vraag naar gele wortelen
Wat is de kleur van wortel? Tien tegen een dat het antwoord „oranje” luidt. Huib Sinke (46) uit Kruiningen weet wel anders: „Er is gele, paarse, witte en oranje peen.”
Zelf kweekt hij dit jaar voor het eerst gele exemplaren. „Het was een vraag van degene die onze wortelen afneemt om dit eens uit te proberen. De oranje worden nog steeds het meest verkocht. Maar hoewel de handel kleiner is, loopt de gele wortel ook leuk. Die groente wordt vanwege de kleur vaak gebruikt in salades.”
Sinke Agro is een familiebedrijf dat rond 1900 begon. Het is steeds van vader op zoon overgegaan. Huib Sinke is momenteel mede-eigenaar.
Sinke experimenteert graag met bijzondere groenten. Behalve oranje en gele wortel en rode ui teelt hij knolselderij, wortelpeterselie en lange rode bieten. „Minder standaard groenten zijn momenteel in opkomst.”
Wortelen zelf zijn al eeuwenoud. „Zo rond 1600 was er alleen de wilde, gele en rode peen. Door veredeling van geel en rood ontstond uiteindelijk de oranje peen. Vanaf dat moment verdwenen de overige kleuren peen jammer genoeg naar de achtergrond.
Het aardige aan de gele wortel vind ik toch wel de kleur. Zelf eet ik ze ook graag, op z’n tijd.”
De wortelen worden in ruggen geteeld. Sinke: „Die ruggen worden eerst gemaakt met een frees, die weer achter een tractor wordt gehangen. Zo’n veertien dagen later wordt het wortelzaad in de ruggen gezaaid. Na ongeveer een halfjaar zijn ze volgroeid en kunnen ze worden geoogst. Ze gaan dan op transport naar de spoelerij, waar ze op maat worden gesorteerd en daarna verhandeld.”
Er zijn volgens Sinke twee soorten gele wortelen. „De kleine B-peen gaat in schaaltjes en wordt in de winkels verkocht. Daarnaast is er grote industriepeen. Die wordt gebruikt voor rauwkost en soep.”
Het snijden van een gele wortel gaat eigenlijk niet veel anders dan een oranje. „Dus was de wortel, verwijder de uiteinden en schil de wortel met een dunschiller. Je kunt de wortels in hun geheel gebruiken, in plakjes snijden of raspen.”
De wortel doet het volgens Sinke goed in zoete taart of cake, of als bijgerecht uit de oven. Ook lekker in een wortelsapje.
En de smaak? „Gele wortel is iets minder zoet dan de oranje en bezit ook iets minder vezels. Maar er zit wel weer luteïne in. Deze stof houdt de ogen in goede conditie. Paarse peen blijkt juist weer iets zoeter te zijn dan oranje en witte.”
Dit seizoen was een goed worteljaar. „De start was droog maar het is weer goed gekomen. En de prijs? Die kan natuurlijk altijd beter, maar we zijn tevreden.”