Buitenland

Washington en Bagdad ruziën over uitlevering Hussein

De Verenigde Staten en de Iraakse overgangsregering in Bagdad zijn het oneens over de uitlevering van de voormalige Iraakse president Saddam Hussein. Washington wilde dinsdag geen tijdstip geven, terwijl de Iraakse interim–premier Allawi stelde dat de ex–dictator nog voor de machtsoverdracht op 30 juni in Iraakse handen komt om hem te berechten.

ANP
16 June 2004 07:04Gewijzigd op 14 November 2020 01:19

Volgens de Amerikaanse president Bush volgt de overdracht van Hussein op een „geschikt tijdstip". Hij zei er zeker van te willen zijn dat de voormalige dictator achter tralies blijft na de overdracht. „We willen niet dat Saddam Hussein om de een of andere reden niet voor het gerecht verschijnt", aldus Bush.

Een woordvoerder van het Amerikaanse bestuur in Irak sloot een uitlevering voor eind deze maand praktisch uit. Volgens hem is een dergelijke stap niet mogelijk omdat Irak voor die datum nog geen soevereine regering heeft.

De zegsman benadrukte dat Hussein ook na de machtsoverdracht als krijgsgevangene kan worden beschouwd. De ex–president, die eind vorig jaar was opgepakt, zit als krijgsgevangene in Amerikaanse gevangenschap.

De nieuwe Iraakse premier Allawi had eerder verklaard dat zijn regering met autoriteiten van de buitenlandse coalitie over de uitlevering van Hussein onderhandelde. Bij de gesprekken zou vooruitgang zijn geboekt, zei hij tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Eerder maakte hij bekend dat de Amerikanen Hussein en andere voormalige topfiguren van het oude Baath–regime binnen twee weken zouden overdragen aan de nieuwe regering in Bagdad. Hij zei verder dat de strafzaken dan zo snel mogelijk konden beginnen.

De Jordaanse advocaat die het verdedigingsteam van Hussein leidt, hekelde dinsdag het plan om de oud–president voor een rechtszaak over te dragen aan de Iraakse interim–regering. Raadsman Rashdan noemde de overdracht illegaal. De gevangenen willen volgens hem onder geen beding aan deze regering worden overgedragen. Het advocatenteam, gekozen door de vrouw en de drie dochters van de voormalige dictator, dreigt met juridische stappen tegen de Amerikaanse regering als aan hun herhaaldelijk gestelde eis om Hussein te ontmoeten niet wordt voldaan.

Het Rode Kruis had begin deze week gesteld dat de Verenigde Staten bij de geplande machtsoverdracht op 30 juni Saddam Hussein en hun andere krijgsgevangenen moeten aanklagen òf moeten vrijlaten. De Verenigde Staten en de nieuwe Iraakse regering werken samen aan het opstellen van een aanklacht tegen Saddam.

De ex–dictator wordt op een geheim gehouden plaats vastgehouden sinds hij op 13 december werd opgepakt door de Amerikaanse bezettingsmacht. Hij zal naar verwachting samen met andere leden van zijn bewind terechtstaan voor een speciaal tribunaal. De aanklacht kan betrekking hebben op oorlogsmisdaden tijdens de bezetting van Koeweit (1990/91) of tijdens de Eerste Golfoorlog tegen Iran (1980/88). Ook kan de Iraakse ex–leiding misdaden tegen de sjiitische Moeras–Arabieren in Zuid–Irak ten laste worden gelegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer