„Wij horen niet in dit corruptieproces”
Oud-medewerkers uit de autobranche vinden dat zij volkomen ten onrechte zijn meegezogen in de corruptiezaak rond de aanschaf van dienstauto’s voor de politie en het ministerie van Defensie. De zaak heeft diepe sporen getrokken in hun leven, zowel zakelijk als privé. Dat bleek donderdag op de derde dag van het proces in Rotterdam.
Nadat de rechtbank twee dagen lang voormalig Defensie-ambtenaar en hoofdverdachte Jacques H. had ondervraagd, was het donderdag de beurt aan vier oud-medewerkers die vanuit de autobranche zaken met hem hebben gedaan. Eerder had de advocaat van twee van hen al benadrukt dat zij alle beschuldigingen van de hand wijzen.
De verdenkingen komen er in grote lijn op neer dat de verdachten (werkzaam voor Renault Nederland dan wel als dealer van dat merk) Jacques H. hebben omgekocht. In ruil voor orders zouden zij H. voordeel hebben bezorgd.
De verdachten waren onder meer betrokken bij levering van auto’s voor de MIVD, de militaire inlichtingendienst. H. regelde auto’s voor de dienst. Dit ging gepaard met onorthodoxe financiële constructies, waar H. zelf garen bij zou hebben gesponnen. Bij het verhoor van het viertal putte de rechtbank vaak uit inbeslaggenomen e-mails van de verdachten.
De Renaultdealers gaven aan zich „belazerd” te voelen door Jacques H., omdat hij hen om de tuin zou hebben geleid, waardoor zij strafrechtelijk in de problemen zijn gekomen. Ook beklaagden zij zich over de opstelling van het Openbaar Ministerie en de lange duur (vijf jaar) van het onderzoek.
„Justitie zegt: zonder jullie had dit niet kunnen gebeuren”, zei een van de verdachten donderdag tegen de rechtbank. „Daarom zitten wij hier. Ik dacht dat je in Nederland pas schuldig was als je bent veroordeeld. Maar wij worden al de hele tijd als schuldigen behandeld. Het is immoreel dat dit al vijf jaar duurt.”
In het corruptieproces staan elf verdachten terecht. Grote, bij de zaak betrokken autobedrijven hebben strafvervolging voor miljoenen euro’s afgekocht. Een aantal verdachten heeft een geldboete of een werkstraf gekregen.
De rechtbank zet het proces maandag voort.