Tientallen illegalen aan het werk in pluimveesector
De pluimveesector wacht een grondige doorlichting. De Sociale Inlichtingen– en Opsporingsdienst (SIOD) wil na de ontdekking van ruim vijftig illegalen bij drie pluimveebedrijven uitzoeken of sprake is van incidentele gevallen dan wel van structurele illegale tewerkstelling in deze bedrijfstak. Een woordvoerster liet dinsdag weten dat het onderzoek maanden kan duren.
De ’sociale politie’, zoals de SIOD ook wel wordt genoemd, vermoedt dat in twee van de drie bedrijven netwerken van ronselaars actief waren die onder meer bij asielzoekerscentra arbeidskrachten werven voor werk in de pluimveesector. Vier mannen zijn aangehouden. Zij worden verdacht van het organiseren van illegale arbeid, het regelen van valse identiteitspapieren en vervalsing van loonadministratie. Bij de derde zaak wordt een uitzendbureau verdacht van illegale praktijken.
Bij een slachterij in Gelderland liepen veertien productiemedewerkers tegen de lamp. Bij een kuikenmesterij in Drenthe bleken alle acht medewerkers die waren ingehuurd om kippen te vangen illegaal. Dat ging ook op voor alle dertig werknemers van een verwerkingsbedrijf van kippenvlees in Utrecht.
Omdat het drie schijven van de keten zijn, zoals de woordvoerster stelde, wil de SIOD daar het fijne van weten. De dienst werd in 2002 opgericht voor zware, complexe fraude met de sociale zekerheid.
De illegale arbeidskrachten werden afgescheept met een fooi. Het gangbare CAO–uurloon in dit soort pluimveebedrijven ligt rond 12 tot 13 euro per uur netto. De bedrijven betaalden 5 tot 7 euro, waarvan de helft nog eens verdween in de zakken van de ronselaars.
De betrokken bedrijven bezondigen zich niet alleen aan concurrentievervalsing, maar ook aan verdringing van reguliere arbeidskrachten. De SIOD kan nog geen schatting maken van de gederfde inkomsten aan niet of te weinig betaalde sociale premies en belasting. De opgepakte illegalen, wier herkomst niet wordt vrijgegeven, worden uitgezet.