Nederland wil actie tegen lage opkomst
Nederland wil tijdens zijn voorzitterschap van de Europese Unie, in de tweede helft van dit jaar, een speciale conferentie houden om de opkomst voor de Europese verkiezingen te verhogen.
Staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken gaat daarvoor zijn EU-collega’s uitnodigen. Daarbij wil hij ervaringen uitwisselen en ook concrete afspraken maken. De bijeenkomst is gepland voor 5 oktober in Amsterdam.
Nicolaï vindt vooral de lage opkomst in de tien nieuwe lidstaten zorgwekkend. Daar kwam gemiddeld 26,7 procent opdagen, in Slowakije was dat zelfs 16,7 procent. Verder vindt hij het „niet te accepteren” dat in de hele EU minder dan de helft van de bevolking gaat stemmen. De opkomst in de Europese Unie was gemiddeld 45,5 procent; in Nederland 39,1 procent.
Bij de verkiezingen bleken anti-Europese en extreemrechtse partijen zondag flink in opmars. Ze kregen voet aan de grond met 67 van de 732 (bijna 10 procent) van de parlementariërs. Onder hen bevindt zich vrijwel zeker Alessandra Mussolini, kleindochter van de Italiaanse fascistische dictator Mussolini.
Christen-democraten en conservatieven blijven de grootste groep (met 276 zetels, 37,7 zetels). De socialisten vallen iets terug tot 200 zetels (27,3 procent). Christen-democraten en liberalen vormen bijna een meerderheid. De zetelverdeling kan tot 5 juli veranderen als leden overstappen naar andere groepen.
De christen-democraten gebruiken hun invloedrijke positie inmiddels actief. De groep presenteert donderdag een eigen kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, de dagelijkse leiding van de Brusselse ambtenaren.
De Europese Commissie onderzoekt ondertussen de bekendmaking van de verkiezingsuitslag. Landen mochten de officiële uitslag van de Europese verkiezingen niet voor zondagavond 22 uur bekendmaken. Nederland en enkele andere landen meldden echter al eerder een bijna officieel resultaat. De commissie vermoedt dat dit de stemming in andere landen heeft kunnen beïnvloeden.
voetnoot (u17(Zie ook pag. 7: ”Nog geen favoriet voor hoge EU-functie”.