Binnenland

AzG weigert losgeld Erkel terug te betalen

Artsen zonder Grenzen (AzG) weigert het losgeld van 1 miljoen euro voor Arjan Erkel terug te betalen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kreeg het ministerie maandag in een telefoontje van de organisatie te horen.

ANP
15 June 2004 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 01:19

AzG houdt de Nederlandse en de Russische regering verantwoordelijk voor het falen in de ontvoeringszaak en eist het geld terug dat op de Nederlandse ambassade in Moskou is gedeponeerd. Van het bedrag van 250.000 euro wil de organisatie 230.000 euro terugzien.

Artsen zonder Grenzen zegt de Nederlandse regering nooit gemachtigd te hebben om namens de organisatie te onderhandelen. „De organisatie kan daarom geen verantwoordelijkheid nemen voor onderhandelingen waarbij ze niet betrokken is geweest en waarvoor ze niet over de voorwaarden heeft onderhandeld.”

De hulporganisatie wil dat er een onafhankelijk openbaar onderzoek komt naar de afhandeling en de oplossing van deze ontvoering. „Daarbij moet volledige openheid worden geboden aan het publiek.”

Volgens de woordvoerder van minister Bot van Buitenlandse Zaken is „de voorstelling van AzG op zijn zachtst gezegd bezijden de waarheid. Het ministerie rest nu geen andere weg dan naar de rechter te stappen om het geld terug te vorderen. Er is hier sprake van geschonden vertrouwen”, aldus de woordvoerder. De organisatie is van het begin tot het eind betrokken geweest bij het verloop van de ontvoering en is voortdurend op de hoogte gehouden, voegde hij daar nog aan toe.

Het frustreerde AzG van begin af aan al dat de Russische regering nauwelijks bereid was tot contact met de hulporganisatie. Daardoor voelde de organisatie zich genoodzaakt deze politieke passiviteit en het uitblijven van een oplossing publiekelijk aan de kaak te stellen.

In een verklaring die AzG maandag naar buiten bracht stelt de organisatie dat na de start van de derde campagne om Erkel vrij te krijgen, „de Nederlandse regering alle officiële contacten met AzG verbrak en dreigde de organisatie publiekelijk verantwoordelijk te houden, mocht Arjan worden gedood.”

Op 8 april werd AzG geïnformeerd over een overeenkomst die de Nederlandse regering had onderhandeld. De organisatie stemde erin toe dat de Nederlandse regering door moest gaan. „Er werden geen toezeggingen gedaan op financieel gebied en wij benadrukten dat dit op een later tijdstip zou moeten worden besproken.”

Het frustreert AzG kennelijk dat de Nederlandse regering het succes claimde van de vrijlating van Erkel, zo blijkt uit het persbericht. Kort na de vrijlating vroeg de Nederlandse regering de hulporganisatie de kosten voor de overeenkomst terug te betalen. Dit „om te voorkomen dat er publieke verantwoording over zou moeten worden afgelegd”, stelt AzG, die haar eigen bijdrage bij de Nederlandse ambassade had neergelegd voor het betalen van tussenpersonen die mogelijk de vrijheid van Erkel konden bewerkstelligen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer