Op de step van A naar B voor Bijbels onderwijs
Met een ludieke stepmarathon heeft de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) vrijdag het startsein gegeven voor de jeugdwerkactie 2018, een diaconale actie van de bond. Jeugdverenigingen spannen zich een halfjaar lang in voor Bijbels onderwijs in Pakistan, Nigeria en India.
Een team van negen mensen vertrok vrijdagmorgen om 9.00 uur bij het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Apeldoorn, met als bestemming Berkenwoude. Van A naar B dus. Op de loopbandstep: de jeugdbond wil het goede voorbeeld geven en zich in het zweet werken voor het goede doel.
Het idee was dat de negen bijna non-stop zouden steppen. De tocht voerde langs kerkgebouwen in Beekbergen, Ede, Veenendaal, Zeist, Houten en Stolwijk, 150 kilometer in totaal. „We zullen behoorlijke ontberingen moeten doorstaan”, zei jeugdwerkadviseur Sjaak Jacobse vooraf, met het oog op de weersverwachtingen.
De jeugdwerkactie 2018, met als titel ”Geloofwaardig”, benadrukt het belang van Bijbels onderwijs. Dat omvat in die visie van de jeugdbond zowel kerkelijke toerusting alsook het reguliere onderwijs dat gegeven wordt vanuit een christelijke levensbeschouwing.
De actie richt zich op onderwijsprojecten in India, Nigeria en Pakistan. Jacobse: „Wat wij eigenlijk tegen jongeren en gemeenten willen zeggen, is: Realiseer je hoe ontzettend waardevol Bijbels onderwijs is. Wij vinden dat volstrekt normaal, maar we hebben iets unieks gekregen van God. Dat belichten we door drie facetten van onderwijs wereldwijd naar voren te halen.”
Een project in Pakistan moet laten zien dat onderwijs de enige manier is om uit de vicieuze cirkel van armoede en kinderarbeid te komen. Een Nigeriaans project toont het belang van onderwijs aan mensen die gewoonlijk worden uitgesloten vanwege een beperking, zoals doofheid. „Deskundigen schatten dat maar 2 procent van de dove mensen in Afrikaanse landen in aanraking komt met het Evangelie”, zegt Jacobse. „Ze kunnen niet leren lezen en schrijven, waardoor de Bijbelse boodschap aan hen voorbijgaat.” In Nigeria doorbreekt de stichting Effata deze situatie door doven en horenden bij elkaar in de klas te zetten.
De jeugdwerkactie focust daarnaast op toerusting van een verzameling kleine kerkelijke gemeenten in India. Volgens de jeugdwerkadviseur is er veel belangstelling voor boeken en materiaal die zijn gebaseerd op de Reformatie.
Tegelijk kunnen Nederlandse jongeren volgens hem veel van hun Indiase leeftijdgenoten leren. „Indiase christenen leven op het scherp van de snede omdat ze een minderheid vormen. Jongeren zijn daardoor bewust bezig met het geloof en het uitleggen daarvan. Nederlandse jongeren daarentegen verkeren in een luxepositie waardoor zaken die het geloof aangaan nogal eens beperkt blijven tot de zondag. Je hoopt dat zij zich af gaan vragen: Woont Christus ook in mijn hart?”