Consument

Groente, eet meer groente

Groente en gezond, die twee horen bijna onlosmakelijk bij elkaar. Maar groente is meer dan een dosis gezondheid. Groente is veelzijdig. En is lekker. Als je er maar raad mee weet.

1 December 2017 22:03Gewijzigd op 16 November 2020 12:06
beeld RD, Henk Visscher
beeld RD, Henk Visscher

Het goede nieuws: we eten steeds meer groente. Maar de 250 gram per dag die het Voedingscentrum ons voor ons eigen bestwil voorschrijft, halen we niet. Terwijl groente zo belangrijk is voor onze gezondheid. „Nog belangrijker dan fruit”, stelt culinair trendwatcher Anneke Ammerlaan.

Toch is gezond niet het eerste woord dat haar te binnen schiet als ze aan groente denkt. „Groente is vooral lekker. Je kunt er zo veel mee, maar het probleem is dat mensen er niet goed raad mee weten. Onze kookcultuur –de gewoonte om groente te koken– zit ons wat dat betreft echt in de weg. Dat we geen tijd hebben voor groente, daar geloof ik niets van. Wie zegt geen tijd te hebben, bedoelt eigenlijk dat groente geen prioriteit heeft.”

De trendwatcher, die met meer dan twintig jaar ervaring de culinaire wereld door en door kent, ziet de toekomst zeker niet somber in. „Juist jongeren zijn ontzettend bezig met groente. Dat is echt iets waarmee ze aan de slag gaan op blogs. Ze willen ermee scoren. Alles draait tegenwoordig om groente.”

Ook in het doorsneehuishouden is de wil om meer groente te eten zeker aanwezig, merkt ze. „Het ontbreekt vooral aan kennis over wat er allemaal mogelijk is.” En dat is veel, aldus de trendwatcher, heel veel. Op deze pagina zeven ideeën om groente steviger op de kaart te zetten.

annekeammerlaan.nl

Stoven

Koken, afgieten, klontje boter erbij, opdienen. Zo ging dat decennialang met groente. Omkeren die volgorde, spoort Ammerlaan aan. Eerst een klontje boter in de pan laten smelten, dan de groente goed erdoor scheppen, een beetje water erbij en de groente in eigen vocht langzaam gaar stoven. Veel lekkerder én veel gezonder. De vitamines verdwijnen niet langer door het afvoerputje maar blijven in de pan.

Preppen

Tijd mag in Ammerlaans ogen dan geen excuus zijn om minder groenten te eten, feit blijft dat patat bakken op een zwemlesdag stukken praktischer is dan uitgebreid koken. „Ga meal preppen”, geeft ze als advies. „Sta op een dag dat het jou uitkomt wat langer in de keuken en vul bakje na bakje met gezonde ingrediënten. Op een drukke dag trek je die bakjes uit koelkast of vriezer en zet je in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel.”

Rauwkost

Het ziet er supergezond uit, zo’n kleurige schaal rauwkost op tafel. Toch moeten we af van het idee dat rauwe groente gezonder is dan gekookte. „Zwaar doorgekookte groente verliest veel voedingswaarde, dat klopt. Maar koken is wel een manier om voedingsstoffen vrij te maken uit groente. Stel dat je al je groente rauw wilt gebruiken, dan moet je wel heel veel eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.”

Variatie

Broccoli staat bekend als gezond, vol vezels en vitamine. Komkommer en courgette kunnen daar niet aan tippen, maar toch wil Ammerlaan aan deze groenten zeker geen mindere waarde toekennen. „Het hoeft niet allemaal even vezelrijk en vitaminerijk, als er maar variatie is. Het is lastig genoeg om 250 gram groenten per dag binnen te krijgen, dus alles telt.”

Roosteren

Populair bij jongeren en ook voor gezinnen heel geschikt: groente roosteren. Spruitjes, bloemkool, courgette, worteltjes, pompoen: het kan zo in de airfryer, maar net zo goed op de bakplaat. Zet het je kinderen maar eens voor, adviseert Ammerlaan. „Wat olie en zout door de bloemkoolroosjes, uitspreiden op de bakplaat en 30 minuten roosteren bij 200 graden. Met zijn nootachtige smaak is deze bloemkool meteen een soort vleesvervanger.”

De hele dag

Ruim 200 gram groente eten, dat lukt niet met alleen een hoofdmaaltijd. Wie slim is, begint al tijdens het ontbijt en zeker met de lunch met komkommer, paprika en tomaat. Geef soep een eervolle plaats als lunchgerecht, daar kunnen meteen de restjes in. En dan zijn er nog de tussendoortjes. Dat kan met (prijzige!) emmertjes snoepgroente, maar net zo goed met een veel goedkopere paprika die je zelf aan reepjes snijdt.

Snoepgroente

En dan nog de gouden tip voor oma. Neem voortaan in plaats van snoep zo’n fleurig emmertje tomaatjes, minikomkommers of snoeppaprika’s mee voor de kleinkinderen. Even duur, maar veel gezonder en nog lekkerder ook.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer