Economie

Europese beurzen in het rood

De Amsterdamse aandelenbeurs ging vrijdag over een breed front omlaag. Ook elders in Europa deden de beurzen een stap terug op de eerste handelsdag van de doorgaans positieve beursmaand december. Vooral bedrijven gerelateerd aan de chipindustrie, die dit jaar flink zijn gestegen, werden van de hand gedaan.

ANP
1 December 2017 11:56Gewijzigd op 16 November 2020 12:06

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent lager op 536,38 punten. De MidKap daalde ook 0,7 procent, tot 820,77 punten. De beurs in Londen zakte 0,3 procent. Frankfurt en Parijs gingen rond 1 procent achteruit.

Speciaalchemiebedrijf DSM was de grootste daler in de AEX met een min van 1,8 procent. Chipmachinemaker ASML stond ook in de staartgroep met een verlies van 1,6 procent. In de MidKap waren de chipbedrijven ASMI en Besi de grote verliezers met minnen van ruim 2 procent. In Parijs raakte chipmaker STMicroelectronics 2,4 procent kwijt.

Altice voerde de schaarse stijgers onder de hoofdfondsen aan met een plus van 1,6 procent. Het kabel- en telecombedrijf, dat gebukt gaat onder torenhoge schulden, verkoopt bezittingen in Zwitserland voor omgerekend 184 miljoen euro aan InfraVia Capital Partners.

Shell daalde een fractie. Het olie- en gasconcern heeft in Australië een langjarige overeenkomst getekend, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de ontwikkeling van een groot gasveld in de staat Queensland.

PostNL was de sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven met een winst van 2,1 procent. ING zette de postbezorger op de favorietenlijst. Fugro steeg 0,6 procent. De bodemonderzoeker is klaar met de verkoop van zijn bedrijfsonderdeel dat kabels legt en geulen graaft voor pijpleidingen in de zeebodem.

Lufthansa klom 0,6 procent in Frankfurt. De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft aangeboden concessies te doen bij de Europese Commissie om goedkeuring te krijgen voor de overname van een groot deel van de inboedel van het failliete Air Berlin.

In Londen verloor Royal Bank of Scotland 1 procent. De Britse bank gaat nog eens 259 vestigingen in Groot-Brittannië sluiten, met het verlies van 680 arbeidsplaatsen tot gevolg.

De euro was 1,1938 dollar waard, tegen 1,1902 dollar een dag eerder. De olieprijzen zaten in de lift na het besluit van oliekartel OPEC om de productiebeperking te verlengen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 57,90 dollar. Brentolie steeg 1,1 procent tot 63,30 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer