Economie

Akzo mag verder met geplande afsplitsing

AkzoNobel kan verder met de voorgenomen afsplitsing van zijn chemietak. Aandeelhouders stemden donderdag op een buitengewone aandeelhoudersvergadering in Amsterdam in overgrote meerderheid in met een voorstel daartoe.

ANP
30 November 2017 15:33Gewijzigd op 16 November 2020 12:05

Het Nederlandse verf- en chemiebedrijf kan de divisie nu verkopen of juridisch onderbrengen in een aparte structuur om die naar de beurs te kunnen brengen. Als later wordt besloten tot een beursgang voor AkzoNobel Chemicals dan moeten aandeelhouders daar overigens ook nog hun goedkeuring over uitspreken op een aparte aandeelhoudersvergadering.

De afsplitsing is bedoeld om investeerders te paaien. Akzo heeft beloofd „het overgrote merendeel” van de netto-opbrengsten aan investeerders te geven. Door in te stemmen met de afsplitsing krijgen aandeelhouders in totaal direct een miljard euro uitgekeerd als speciaal dividend, als voorschot op de opbrengsten van de afsplitsing.

Een deel van de aandeelhouders was eerder dit jaar niet te spreken over de weigering van Akzo om in te gaan op een overnamevoorstel van de Amerikaanse branchegenoot PPG Industries. Akzo stelde op eigen kracht meer waarde voor aandeelhouders te kunnen creëren, onder meer door de voorgenomen afsplitsing van Specialty Chemicals.

De voorbereidingen voor de splitsing liggen volgens topman Thierry Vanlancker op schema voor afronding in april 2018. Volgens de Belg zal de afsplitsing direct bijdragen aan het besparingsdoel van 110 miljoen euro per jaar vanaf 2018.

Vorige week liepen fusiegesprekken tussen AkzoNobel en het Amerikaanse verfbedrijf Axalta nog spaak. Volgens Vanlancker verliepen de gesprekken constructief, maar haakte Akzo af omdat het geen overnamepremie wilde betalen. Axalta maakte kort daarop bekend oren te hebben naar een voorstel van het Japanse Nippon Paint, dat wel bereid lijkt tot een overname.

AkzoNobel kondigde maandag wel aan het Thaise V.Powdertech over te nemen voor een niet genoemd bedrag. Volgens Vanlancker past die overname in het beleid van relatief kleine, aanvullende overnames.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer