Buitenland

Geen EU-toezegging Oekraïens lidmaatschap

De EU en zes voormalige Sovjetstaten hebben in Brussel op een speciale top hun partnerschap bekrachtigd. Hechtere politieke en economische samenwerking moet de zes „dichter bij de EU” brengen. Maar concreet zicht op lidmaatschap hebben ze tot verdriet van vooral de Oekraïense president Petro Porosjenko niet gekregen.

ANP
24 November 2017 17:35Gewijzigd op 16 November 2020 12:03
beeld EPA
beeld EPA

De 28 EU-landen en de leiders van Oekraïne, de republiek Moldavië, Georgië, Wit-Rusland, Armenië en Azerbeidzjan zetten wel hun handtekening onder de gezamenlijke slotverklaring waarin ze „de Europese aspiraties erkennen” van de drie die een associatieverdrag met de EU hebben. Naast Oekraïne zijn dat Moldavië en Georgië. In de slotverklaring wordt verwezen naar het ‘inlegvel’ dat als Nederlandse eis in 2016 aan het verdrag met Oekraïne is toegevoegd. Daarin staat onder meer dat het verdrag niet automatisch leidt tot EU-lidmaatschap.

Volgens minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken), die in plaats van premier Mark Rutte Nederland vertegenwoordigde, leek het er even op dat Porosjenko als enige de slotverklaring zou weigeren te ondertekenen. Hij koos toch eieren voor zijn geld. EU-president Donald Tusk, een Pool, zei na afloop dat de verklaring „een compromis” was. „Ik had liever ambitieuzere woorden gezien. Maar het tonen van eenheid is het belangrijkste doel.”

Eerder zei Zijlstra dat het belangrijk is een nauwe relatie met de zes oud-Sovjetrepublieken te onderhouden. „Het is een enge wereld.” Volgens Angela Merkel heeft een goede verhouding „ook met onze veiligheid te maken.” De Britse premier Theresa May noemde Rusland „een potentieel vijandige staat.”

Het zogenoemde Oostelijk Partnerschap is 2009 van start gegaan. Het moet veiligheid, stabiliteit en welvaart brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer