Binnenland

Dankbaarheidsdag is een Dankdag, maar dan anders

Psychologie Magazine introduceerde in 2015 Dankbaarheidsdag in Nederland. Als datum werd de vierde donderdag in november gekozen, die in Amerika gevierd wordt als Thanksgiving. Het bleek geen eenmalige actie. Sterre van Leer, redacteur van Psychologie Magazine, legt uit hoe dat komt.

Rien van den Berg, ND
23 November 2017 11:27Gewijzigd op 16 November 2020 12:02
Dankbaarheidsdag is een afgeleide van Thanksgiving.  beeld iStock
Dankbaarheidsdag is een afgeleide van Thanksgiving.  beeld iStock

Dankbaarheidsdag is dus geen eenmalige bevlieging gebleken. Helpt het?

„Het helpt zeker. Steeds meer onderzoek wijst op het effect van positieve emoties. Psychologen richten zich in de begeleiding van mensen steeds meer op wat er te winnen valt in plaats van op het wegwerken van problemen. Dankbaarheid blijkt een van de krachtigste wapens te zijn. Het vergroot je levensgeluk en versterkt je relaties. En het is zo simpel!”

Je richten op wat er te winnen valt… Ik zie een Amerikaanse tandpastaglimlach voor me, en mensen die, in welke kramp dan ook, op hun tandvlees positivisme uitstralen.

„Zo is het niet bedoeld. Het is niet zo dat je de ellende en de problemen moet ontkennen om dankbaar te kunnen zijn. Maar de psychologie is lange tijd gericht geweest op het vertrekpunt dat mensen in nood geholpen moesten worden, dat mensen met een stoornis ondersteund moesten worden. De zogenaamde positieve psychologie zegt juist: versterk het positieve dat er al is. Dan til je de zaak niet van een 3 naar een 6, maar van een 6 naar een 8.”

Dankbaarheidsdag, dat hádden we toch al?

„Klopt, dankdag. Maar dat is maar in een zeer kleine kring bekend. Toch wilden we een dag waarop we mensen zouden kunnen bewegen om hun eigen zegeningen te tellen. En ook een dag waarop je gemakkelij- ker dan anders naar anderen kunt uitspreken dat jij datgene wat in je relatie zo vanzelfsprekend lijkt, als heel bijzonder ervaart.”

Maar had je dat dan niet gewoon op de eerste woensdag van november kunnen doen, dankdag, in plaats van op de vierde donderdag van november?

„Eerlijk gezegd hebben we nooit de afweging gemaakt om dankdag te nemen. We kozen voor Thanksgiving. Omdat de wereld zo internationaal geworden is, heeft dat feest al een grote bekendheid, en krijgen we zelfs hier in Nederland de mensen er makkelijker in mee. En dat het een buitenlands feest is, maakt het ook makkelijker om er in Nederland een eigen draai aan te geven.”

Helpt het ook dat niemand de religieuze wortels van Thanksgiving meer kent? Dan ligt er geen religieuze claim op de dag.

„Zeker. Ik denk dat het een voordeel is. Nu sluiten we gemakkelijker aan bij de samenleving, waarin religie nu eenmaal een beperkte plek heeft gekre- gen.

Bovendien is het prettig dat er niet een religieuze groep achter zit; dat maakt dat mensen onbevangen mee kunnen doen aan Dankbaarheidsdag. En voor het versterken van ons geluksgevoel en het versterken van onze onderlinge relaties mogen we best één keer per jaar iets meer aandacht vragen. Ik hoop dat het een nieuwe traditie wordt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer