Haantje terug op toren ’s-Heer Hendrikskinderen
Wethouder Meeuwisse plaatste dinsdag de haan op de kerktoren in het Zeeuwse ’s-Heer Hendrikskinderen terug. De handeling vormde de officiële afronding van de opknapbeurt die de toren het afgelopen halfjaar onderging. De historische kerktoren in het dorp onder de rook van Goes is voor ongeveer 350.000 euro gerestaureerd. Veel loszittend voegwerk en de houtconstructie werden hersteld, de hemelwaterafvoer vanaf de toren is gemoderniseerd en de windhaan, de bol en de wijzers van het uurwerk zijn opnieuw verguld.
De kerk aan het Plein dateert uit 1810 en werd gebouwd op de fundamenten van een veel ouder middeleeuws kerkje. De toren is nog steeds middeleeuws en dateert uit 1440. Alleen de achthoekige lantaarn op de toren, de peperbus, is van recentere datum, deze werd er in 1880 op gezet. De sfeervolle zaalkerk trekt elke zondag nog zo’n zestig kerkgangers en biedt plaats aan in totaal tachtig mensen.
In de kerktuin is een liturgische tuin aangelegd met planten die in de Bijbel voorkomen. Als die planten in bloei staan, hebben de vier perkjes van de liturgische tuin de kleuren wit, rood, paars en groen, de voornaamste vier kleuren van het kerkelijk jaar.
Voor de kerk loopt een pad dat afgelopen mei tot Dr. Jan Koopmanspad werd gedoopt. Het is vernoemd naar theoloog Jan Koopmans, die van 1931 tot 1938 predikant was in ’s-Heer Hendrikskinderen en in 1945 in Amsterdam bij een Duitse fusillade om het leven kwam door een verdwaalde kogel.
In verband met de opknapbeurt stond de kerktoren de afgelopen maanden in de steigers. Vanaf komende week worden de steigers geleidelijk verwijderd, zodat de toren weer vol in het zicht komt te staan. Voorafgaand aan het terugplaatsen van de haan dankte wethouder Meeuwisse haar dorpsgenoten voor hun geduld. „Het vernieuwen van het voegwerk ging soms met geluidsoverlast gepaard voor de omwonenden”, zei ze. „Maar ik ben heel blij dat we nu weer een mooie kerktoren hebben.”
De toren is eigendom van de gemeente Goes.